Nieuws

Zaak tegen oud-topman Volkswagen in dieselschandaal heropend

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn moet opnieuw terecht staan voor zijn rol in het zogeheten dieselschandaal. Winterkorn wordt volgens de aanklacht, die in 2019 al werd ingediend, verdacht van marktmanipulatie.

Justitie in Duitsland zag begin 2021 nog af van vervolging, maar heeft de rechter nu gevraagd zich opnieuw over de zaak te buigen. Volgens de aanklacht heeft Winterkorn investeerders niet tijdig verteld over de financiële gevolgen van de problemen met de dieselauto's van de Duitse fabrikant. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt, meldt de rechtbank.

Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. De leiding van Volkswagen zou in eerste instantie hebben geprobeerd om het schandaal stil te houden. Uiteindelijk kreeg de fabrikant een hele reeks kostbare boetes opgelegd vanwege het gebruik van ‘sjoemelsoftware’.

Claims

Na Volkswagen kwamen ook andere automerken in het nieuws wegens het op grote schaal manipuleren van emissietesten met behulp van speciale software, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De claims tegen die fabrikanten duren al jaren.

Ook in Nederland hebben verschillende claimclubs nog sjoemeldieselzaken lopen tegen autofabrikanten. Dit najaar werd bekend dat ondernemers die jarenlang in bestelbusjes met sjoemelsoftware rondreden, ook een schadevergoeding van autofabrikanten willen.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.