Nieuws

Aanmaning Belastingdienst over coronaschuld laat ondernemers schrikken

Ook ondernemers die netjes hun coronabelastingschuld aflossen bij de Belastingdienst, hebben van de dienst een dreigende aanmaning gekregen. Dat meldt het FD.

Volgens de aanmaning van de fiscus moeten ondernemers voor 1 maart hun betalingsachterstand wegwerken, anders wordt hun betalingsregeling ingetrokken en moeten zij het hele bedrag in één keer terugbetalen, aldus het FD. Door technische problemen bleek uit de aanmaning niet hoe hoog de betalingsachterstand zou zijn, alleen dat de ondernemer achter zou lopen met betalingen.

"Het voorval tekent de ICT-problemen waaronder de Belastingdienst gebukt gaat", zo schrijft het FD. "Ook de afhandeling van coronaschulden, die op 1 oktober van start ging en gebruikmaakt van een nieuw systeem, lijkt hier last van te hebben."

Negentien miljard

In totaal moeten ondernemers voor negentien miljard euro aan coronabelastingschuld terugbetalen; belastinggeld waarvoor tijdens de coronapandemie uitstel werd gegeven. Die schuld moet in zestig maandelijkse termijnen worden afgelost.

Bij belastingadviseurs en hun beroepsorganisatie RB zijn klachten binnengekomen over de dreigende taal van de Belastingdienst. Aanmaningen zouden onterecht zijn, omdat ondernemers keurig aflossen via periodieke betalingen. De fiscus wil tegenover het FD niet zeggen om hoeveel ondernemers het gaat.

Ivoren toren

Volgens hoogleraar fiscale economie Edwin Heithuis gaat het om een typische brief van de Belastingdienst, geschreven vanuit "de ivoren toren, waarbij de auteur zich totaal niet heeft verplaatst in de ontvanger van de brief".

Heithuis stelt tegenover het FD dat de fiscus had moeten aangeven hoe groot de betalingsachterstand is en welk bedrag de ondernemer vóór 1 maart moet betalen. "De hoogleraar sluit echter niet uit dat de dienst zelf ook niet precies weet hoe groot die achterstand per belastingplichtige is", aldus het FD.

Technische problemen

Op de website van de Belastingdienst wordt melding gemaakt van "technische problemen", door het werken met een nieuw systeem voor het opstellen van schuldoverzichten. Inmiddels zouden die zijn verholpen en worden schuldoverzichten "zo spoedig mogelijk" verstuurd, stelt een woordvoerder.

De dienst geeft aan dat eerst nog contact wordt opgenomen met ondernemers en dat de betalingsregeling voor de belastingschuld niet meteen per 1 maart wordt ingetrokken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.