Aanmaning Belastingdienst over coronaschuld laat ondernemers schrikken
Ook ondernemers die netjes hun coronabelastingschuld aflossen bij de Belastingdienst, hebben van de dienst een dreigende aanmaning gekregen. Dat meldt het FD.
Volgens de aanmaning van de fiscus moeten ondernemers voor 1 maart hun betalingsachterstand wegwerken, anders wordt hun betalingsregeling ingetrokken en moeten zij het hele bedrag in één keer terugbetalen, aldus het FD. Door technische problemen bleek uit de aanmaning niet hoe hoog de betalingsachterstand zou zijn, alleen dat de ondernemer achter zou lopen met betalingen.
"Het voorval tekent de ICT-problemen waaronder de Belastingdienst gebukt gaat", zo schrijft het FD. "Ook de afhandeling van coronaschulden, die op 1 oktober van start ging en gebruikmaakt van een nieuw systeem, lijkt hier last van te hebben."
Negentien miljard
In totaal moeten ondernemers voor negentien miljard euro aan coronabelastingschuld terugbetalen; belastinggeld waarvoor tijdens de coronapandemie uitstel werd gegeven. Die schuld moet in zestig maandelijkse termijnen worden afgelost.
Bij belastingadviseurs en hun beroepsorganisatie RB zijn klachten binnengekomen over de dreigende taal van de Belastingdienst. Aanmaningen zouden onterecht zijn, omdat ondernemers keurig aflossen via periodieke betalingen. De fiscus wil tegenover het FD niet zeggen om hoeveel ondernemers het gaat.
Ivoren toren
Volgens hoogleraar fiscale economie Edwin Heithuis gaat het om een typische brief van de Belastingdienst, geschreven vanuit "de ivoren toren, waarbij de auteur zich totaal niet heeft verplaatst in de ontvanger van de brief".
Heithuis stelt tegenover het FD dat de fiscus had moeten aangeven hoe groot de betalingsachterstand is en welk bedrag de ondernemer vóór 1 maart moet betalen. "De hoogleraar sluit echter niet uit dat de dienst zelf ook niet precies weet hoe groot die achterstand per belastingplichtige is", aldus het FD.
Technische problemen
Op de website van de Belastingdienst wordt melding gemaakt van "technische problemen", door het werken met een nieuw systeem voor het opstellen van schuldoverzichten. Inmiddels zouden die zijn verholpen en worden schuldoverzichten "zo spoedig mogelijk" verstuurd, stelt een woordvoerder.
De dienst geeft aan dat eerst nog contact wordt opgenomen met ondernemers en dat de betalingsregeling voor de belastingschuld niet meteen per 1 maart wordt ingetrokken.
Gerelateerd

Fiscus beslist meestal te laat op verzoek tot inzage gegevens
Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt...

'Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens'
De Belastingdienst heeft op grote schaal persoonlijke gegevens van belastingbetalers, waaronder ook uitingen op sociale media, verzameld en gebruikt bij haar toezicht...

Saneringsbeleid coronaschulden versoepeld tot april 2024
Om de kans te vergroten dat levensvatbare ondernemingen kunnen blijven bestaan, heeft de Belastingdienst sinds augustus 2022 het saneringsbeleid voor coronaschulden...

Nog 226.000 ondernemers hebben coronaschuld, 43.000 betalen niks
Ongeveer 226.000 ondernemers hebben op dit moment nog een openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst. Zij hebben sinds oktober 2022 een betalingsregeling lopen...

MKB-Nederland: Ondernemers moeten coronaschulden aanpakken
MKB-Nederland roept ondernemers met een coronaschuld opnieuw op om contact op te nemen met de Belastingdienst. Ondernemers die vrezen failliet te gaan, moeten "goed...