Nieuws

ASML: Chinese werknemer verduisterde informatie over technologie

Een werknemer uit China van chipmachinebouwer ASML heeft informatie over de technologie van het bedrijf verduisterd.

Dat meldt het bedrijf uit Veldhoven in zijn jaarverslag, dat op 15 februari is gepubliceerd. De Chinese medewerker werkt niet meer voor ASML.

Het incident heeft recent plaatsgevonden, laat een woordvoerster van het bedrijf weten. Er is meteen een onderzoek ingesteld, dat loopt nog. Op basis van de eerste bevindingen schat ASML niet in dat de verduistering "van materieel belang is" voor het bedrijf.

Wel is het datalek gemeld bij de Nederlandse en Amerikaanse overheid, die de export van de technologie van ASML controleren. Volgens het bedrijf zijn mogelijk bepaalde exportcontrolevoorschriften overtreden. Deze regels gelden niet alleen voor de apparatuur van ASML, maar ook voor kennis over de technologie en documenten van de chipmachinebouwer.

Ook zijn er na het incident herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Volgens de woordvoerster is daarbij onder meer gekeken naar hoe het datalek heeft kunnen gebeuren. Op basis daarvan zijn maatregelen genomen. Welke dat zijn, is niet duidelijk.

Exportbeperking

Minister  Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt het in het FD "heel zorgelijk dat zo'n groot en gerenommeerd bedrijf wordt getroffen door economische spionage." Niet voor het eerst bovendien, aldus het FD, want begin 2019 bleek dat een aantal Chinese medewerkers grote hoeveelheden data, handleidingen en prijsschema's hadden gestolen, om in de VS een concurrerend bedrijf op te zetten.

ASML was recent ook in het nieuws, omdat de Verenigde Staten een exportbeperking richting China wilden voor de chipmachines van het bedrijf. Zo willen de VS voorkomen dat China met de allernieuwste technologie steeds slimmere wapens kan maken. Vorige maand bereikten Nederland, Japan en de Verenigde Staten een akkoord over verdere beperkingen aan de types chipmachines die naar China mogen worden geëxporteerd.

Topman Peter Wennink geeft in het jaarverslag aan dat hij heeft begrepen dat niet alleen geavanceerdere versies van zijn DUV-machines onder de exportbeperkingen gaan vallen, maar ook andere producten. De geavanceerdste machines, de zogeheten EUV-apparaten, mogen al niet naar China worden uitgevoerd.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.