Nieuws

'Jongeren willen liever een sexy beroep, in plaats van accountant worden'

In een rijk land als Nederland kiezen jongeren liever voor een 'sexy' beroep, in plaats van bijvoorbeeld accountant te worden. Dat stelt Volkskrant-columnist Peter de Waard, die reageert op de recente berichtgeving over het tekort aan accountants.

Dat vacatures moeilijk te vervullen zijn, ligt niet alleen aan de beloning, aldus De Waard. Wie bereid is een aantal jaren te studeren en "voldoende zitvlees heeft" om bij een accountantskantoor te blijven, kan snel carrière maken "met een vorstelijk salaris dat ruim voldoende is voor een vrijstaande woning, leasebak en jaarlijkse wintersport in Gstaad".

Partners bij de grootste kantoren kunnen rekenen op een riante beloning van al gauw een half miljoen euro of meer, zo stelt hij. "En dat is onafhankelijk van de conjunctuur, want jaarverslagen moeten ook bij tegenslag worden gecontroleerd."

Toch kampt het accountantsberoep met tekorten, ziet De Waard, verwijzend naar de recente berichtgeving in het FD over het beroep. Ook hij verwijst naar de inmiddels veel geciteerde uitspraak van Coen Bongers (hoofd opleiding accountancy aan Windesheim Hogeschool): "Als je zindelijk bent en een rekenmachine kunt vasthouden, ben je aangenomen."

Sexy beroep

In het FD luidt het beroep de noodklok over het tekort aan accountants. Niets nieuws, aldus De Waard, want accountants klagen "al 25 jaar over tekorten en te weinig instroom". Probleem is dat veel jongeren liever kiezen voor "een sexy beroep waarmee ze vrienden en vriendinnen de ogen kunnen uitsteken", ondanks de volgens hem "99 procent kans dat ze in hun leven moeten volstaan met een huurwoning in plaats van villa, deelauto in plaats van SUV en vintage in plaats van haute couture".

Het partnermodel waarin alleen de sterksten overleven werkt niet meer, maar de eisen voor het beroep verlichten is ook twijfelachtig, meent De Waard. "Dat zou betekenen dat veel halfbakken accountants of zij-instromers direct de boeken gaan controleren. Als er dan iets over het hoofd wordt gezien, zijn de rapen gaar."

Dus heeft de columnist een andere oplossing om jonge accountants binnen te halen: "Geen eindsalaris maar een beginsalaris van een half miljoen, zodat ze meteen met de eredivisievoetballer en deephouse dj kunnen concurreren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.