Nieuws

Kabinet blokkeert wet verantwoord ondernemen

Het kabinet blokkeert een initiatiefwetsvoorstel van zes politieke partijen, waarin staat dat bedrijven verplicht verantwoord en duurzaam moeten ondernemen.

Dat meldt RTL Nieuws. De 'Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen' werd in 2021 aangekondigd door de ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks. D66 en Volt sloten zich later aan bij de indieners.

Grote ondernemingen worden door de wet wettelijk verplicht maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dwangarbeid, milieuvervuiling en kinderarbeid zijn volgens het wetsvoorstel verboden en bovendien geldt de aansprakelijkheid ook voor de keten van bedrijven waarmee wordt samengewerkt en voor misstanden in andere landen. Als bestuurders die misstanden niet melden, dreigen boetes of kan zelfs strafrechtelijke vervolging plaatsvinden.

Onrust

Bij werkgeversorganisaties zorgt de wet al maanden voor onrust en fel protest van ondernemers, aldus RTL Nieuws. Baggeraar Boskalis dreigde recent in het FD met vertrek uit Nederland. Het kabinet heeft nu op de rem getrapt, bevestigen de betrokken ministeries aan de politieke redactie van de nieuwsrubriek.

De ministers van Buitenlandse Handel en van Economische Zaken en Klimaat hebben recent gesproken met de Kamerleden die het wetsvoorstel hebben ingediend. Daarbij is aangegeven dat het kabinet de initiatiefwet in de huidige vorm niet gaat uitvoeren, hoewel de initiatiefwet mede afkomstig is van regeringspartijen D66 en ChristenUnie.

EU

De beide ministeries bevestigen het gesprek tegenover RTL Nieuws en ook de boodschap dat het kabinet niet wil meegaan met de initiatiefwet. Volgens minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel moet Nederland geen andere koers gaan varen dan andere landen in de EU.

"Wat het kabinet niet wil, is dat ons bedrijfsleven op achterstand komt te staan ten opzichte van concurrenten over de grens en elders in de EU", aldus minister Adriaansens (EZK) tegenover RTL Nieuws.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.