Nieuws

Milieugroep wil dat Amerikaanse beurswaakhond Shell onderzoekt

Klimaatactivisten willen dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC Shell gaat onderzoeken.

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde olie- en gasconcern zou namelijk "zijn financiële investeringen in hernieuwbare energiebronnen" aanzienlijk hoger hebben voorgespiegeld dan had gemogen, stelt Global Witness. Financieel persbureau Bloomberg heeft de ingediende klacht in handen.

Shell neemt in zijn rapportage over energie uit hernieuwbare bronnen ook zaken als de handel in energie, het afvangen en opslaan van CO2 en de productie van waterstof op. Dat is misleidend, meent Global Witness, dat vindt dat Shell aan greenwashing doet.  "Ondanks de naam lijkt het erop dat een flink deel van Shells uitgaven aan hernieuwbare energie richting de marketing en handel in 'natuurlijk' gas gaan", schrijft de klimaatorganisatie in de klacht.

Recordwinst

Shell ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan greenwashing. "Shell heeft er vertrouwen in dat alle verslagen voldoen aan de eisen van de SEC en andere eisen aan verslaglegging", liet een woordvoerder van het concern aan Bloomberg weten.

Het Britse olie- en gasconcern boekte in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro). Milieudefensie hekelt in een reactie de megawinst van het concern en noemt het "onacceptabel dat bedrijven hun prioriteiten niet op orde hebben".

In Nederland kreeg Shell eerder een tik op de neus van de rechter, na een zaak die was aangespannen door Milieudefensie. Controlerend accountant EY stelde daarnaast in de verklaring bij de jaarcijfers van Shell vraagtekens bij de klimaatdoelstellingen van het olieconcern.

 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.