Nieuws

Nieuw programma identificeert of tekst is geschreven door ChatGPT

De maker van ChatGPT heeft nu ook een programma waarmee teksten die zijn geproduceerd op basis van kunstmatige intelligentie herkend kunnen worden.

Teksten gemaakt door ChatGPT zijn over het algemeen niet zomaar te onderscheiden van teksten geschreven door mensen. ChatGPT levert daardoor problemen op, onder meer in het onderwijs, omdat het programma ook een paper of antwoorden op tentamenvragen kan formuleren.

Maker OpenAI waarschuwt dat de nieuwe tool genaamd AI Text Classifier niet volledig betrouwbaar is. Wel kan het programma een indicatie geven. In Engelstalige testen haalde het programma 26 procent van de teksten geschreven door kunstmatige intelligentie eruit. "Een stuk betrouwbaarder dan andere systemen die ChatGPT proberen te herkennen", schrijft de maker. Teksten geschreven door mensen werden in negen procent van de testen foutief aangemerkt als "waarschijnlijk door AI geschreven".

Gratis

Hoe langer de ingevoerde tekst, hoe groter de kans dat AI Text Classifier kon herkennen of de tekst geschreven was door een mens of niet. Bij minder dan duizend tekens is de tool "erg onbetrouwbaar" en daarom is dat geen optie. OpenAI heeft hem gratis beschikbaar gemaakt, om van gebruikers te horen of de "imperfecte classifier" toch een uitkomst kan bieden. Daarnaast werkt de maker aan verbeteringen.

OpenAI raadt aan om oordelen niet geheel te baseren op de AI Text Classifier. Wel kan het een aanvulling zijn op andere methoden om de bron van een stuk tekst te bepalen.

De Radboud Universiteit Nijmegen waarschuwt studenten om ChatGPT niet te gebruiken. Het hulpmiddel is niet toegestaan en valt binnen de definitie van fraude of plagiaat, benadrukt de universiteit. Wel zoekt Radboud naar een manier om de technologie te betrekken in het onderwijs, op een manier waarmee het leerprocessen verbetert. Ook andere onderwijsinstellingen gaven eerder al aan te worstelen met het programma.

Accountants en AI

Schrijver, adviseur en voormalig accountant Nart Wielaard publiceert op accountant een nieuwe serie artikelen over kunstmatige intelligentie en ChatGPT. Hij was onlangs te gast in Vitamine A, de podcast voor accountants. De podcast begint met een intro gemaakt door een via AI gegenereerde stem. Wielaard bespreekt onder meer of iets nog wel echt is als het uit ChatGPT komt.

Wielaard wil in de artikelenreeks op accountant.nl, waarvan de eerste recent is verschenen, laten zien wat er allemaal mogelijk is met dit soort nieuwe technologie.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.