Nieuws

Ondernemers vinden dat vestigingsklimaat Nederland is verslechterd

Bijna dertig procent van de ondernemers in Nederland vindt ons land niet aantrekkelijk meer om investeringen te doen, als gevolg van overheidsbeleid. Zo'n zestig procent van de ondernemingen vindt dat het vestigingsklimaat de afgelopen vijf jaar is verslechterd.

Dat schrijven werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan een Kamerdebat over het Nederlandse vestigingsklimaat op 16 februari.

Om aantrekkelijk te zijn voor investeringen "moet de voorspelbaarheid van het overheidsbeleid beter, want wie investeert wil weten waar hij aan toe is", aldus de brief. Daarbij wijzen de ondernemersorganisaties onder meer op de "stapeling van regels" waar ondernemers tegenaan lopen. De ondernemersclubs stellen ook vast dat het rendement op investeringen in Nederland lager is dan elders in Europa en in Verenigde Staten.

Versneld tempo

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden onder meer dat er in versneld tempo nieuwe infrastructuur moet komen voor schone energie. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om nieuwe netwerken voor waterstof, CO2 en elektricteit. "Andere landen zitten namelijk niet stil om deze randvoorwaarden in te vullen en bedrijven daarmee tot investeringen te verleiden, zoals de VS en Duitsland."

Met de door beide organisaties geschetste aanpak kan Nederland "ook over tien jaar nog boven in de 'lijstjes' figurereren, maar dan met een vernieuwde, circulaire en duurzame economie die brede welvaart garandeert", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in de brief aan de Kamer.

De brief van de beide organisaties komt vrijwel gelijk met een rapport van het CBS, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en ook MKB-Nederland en VNO-NCW. Daaruit blijkt dat het Nederlandse ondernemersvertrouwen aan het begin van het eerste kwartaal van dit jaar juist is toegenomen.

Brief VNO-NCW en MKB-Nederland aan de Vaste Commissie EZK van de Tweede Kamer

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.