Nieuws

'Starters kiezen massaal voor traineeschap of consultancy'

Starters op de arbeidsmarkt kiezen en masse voor de adviesbranche en vinden het belangrijk om zich in hun werk verder te kunnen ontwikkelen.

Dat meldt het FD op basis van onderzoek van carrièrenetwerk Magnet.me, dat ruim 185 duizend vacatures in kaart bracht en een top-100 van startersbanen samenstelde. Daarin neemt consultancy maar liefst 45 posities in. Vorig jaar waren dit er nog 31. Traineeschappen bij bedrijfsleven of overheid waren ook populair; 48 van de honderd vacatures betrof een intern traject waarbij kandidaten verschillende aspecten van een organisatie leren kennen.

Volgens ceo Laurens van Nues van Magnet.me passen deze vacatures goed bij deze groep banenzoekers, omdat zij vaak nog niet goed weten welke kant zij precies op willen in hun loopbaan. Daardoor hebben zij meer behoefte aan begeleiding en verschillende ervaringen.

Susan Branje, hoogleraar adolescentie aan de Universiteit Utrecht, zegt tegen het FD dat de huidige generatie starters zeker kan profiteren van werkervaring opdoen in dit soort functies, maar dat het ook stress oplevert, omdat jongeren naast geld ook voldoening en geluk uit hun werk willen halen. "Onze ouders werkten voor brood op de plank. Dat was misschien saaier, maar het levert minder druk op. Zeker hogeropgeleiden hebben daar nu veel last van", aldus Branje.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.