Nieuws

'Verouderde ICT bij Belastingdienst brengt overheidsfinanciën in gevaar'

De continuïteit van belastingheffing staat op het spel omdat het de Belastingdienst niet lukt om verouderde ICT-systemen te vervangen.

Dat meldt NRC. Het zou gaan om de systemen voor loonheffing, waarmee de fiscus jaarlijks ongeveer de helft van de totale rijksinkomsten int, bij elkaar zo'n 150 miljard euro aan belastingen en premies. Ook het systeem voor inkomstenbelasting staat op omvallen, goed voor 20 miljard euro per jaar, evenals miljarden die weer terugvloeien naar burgers.

Het platform waarop de Belastingdienst de ICT-systemen draait, genaamd Cool:Gen, wordt vanaf 2026 niet meer technisch ondersteund. De fiscus moet die systemen voor 2027 vervangen hebben, maar door allerlei problemen bij het opzetten van nieuwe systemen en uitdagingen op de arbeidsmarkt lijkt de Belastingdienst die deadline niet te halen, zo analyseerde adviesbureau CapGemini in opdracht van de Belastingdienst.

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) zegt nog altijd vertrouwen te hebben dat de systemen op tijd worden opgeleverd. De vernieuwing van de systemen is hard nodig, omdat het met de verouderde systemen niet mogelijk blijkt om belangrijke beoogde hervormingen door te voeren, zoals een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers of het invoeren van een belasting die gebaseerd is op het werkelijk rendement van vermogen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.