Nieuws

'Aanklagers VS onderzoeken bankroet Silicon Valley Bank'

Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten zijn een onderzoek naar de failliete Silicon Valley Bank begonnen. Ook de Amerikaanse toezichthouder voor beurshandel, de Securities and Exchange Commission, onderzoekt de Californische bank die vorige week vrijdag werd overgenomen door Amerikaanse autoriteiten.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de zakenkrant zit het onderzoek nog in een verkennende fase en is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat er formele beschuldigingen tegen SVB of zijn bestuurders komen. Openbaar aanklagers en toezichthouder beginnen vaak een onderzoek als financieel dienstverleners in de problemen zijn gekomen. Het onderzoek bij SVB zou zich richten op onder anderen bestuurders die enkele dagen voordat de bank omviel aandelen verkochten.

SVB viel vrijdag om nadat een bankrun was ontstaan, waarbij veel klanten tegelijk geld van hun rekeningen haalden. De onrust volgde op het nieuws dat de bank veel last heeft van de sterk gestegen rentes. Die maakten veel obligaties waar de bank geld in had gestoken minder waard, waardoor die schuldpapieren alleen met verlies verkocht konden worden. Dit terwijl veel klanten uit de tech- en start-upsector hun tegoeden opeisten door de verslechtering van de economie en SVB dus snel aan cash moest komen.

Eerder deze week kondigde een groep aandeelhouders van SVB bank een rechtszaak aan tegen de bank. Ze vinden dat het bedrijf te ondoorzichtig is geweest over de risico's van hogere rentes voor het voortbestaan van SVB. Ook topman Greg Becker en financieel topbestuurder Daniel Beck zijn aangeklaagd.

Het faillissement van SVB raakt ook bedrijven in Nederland. Zo had de Leidse biotechnoloog Pharming miljoenen gestald bij de bank, maar met het garanderen van alle tegoeden door de Amerikaanse overheid lijkt de pijn mee te vallen. Daarnaast had pensioenbelegger APG een aandelenbelang van ruim 1 procent in SVB. De waarde van 130 miljoen euro beschouwt de belegger voor pensioenfonds ABP volledig verloren. Vertegenwoordigers voor Nederlandse start-ups zijn daarnaast bezorgd over het wegvallen van SVB als grote financier van jonge bedrijven.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.