Nieuws

Pheijffer kritisch over rol accountant Silicon Valley Bank

Dat accountants van KPMG bij het afgeven van hun controleverklaring bij Silicon Valley Bank alle toen bekende informatie in hun oordeel hebben meegenomen, kwalificeert hoogleraar Marcel Pheijffer als "onzin".

In zijn column in het FD stelt Pheijffer dat Silicon Valley Bank niet failliet is gegaan door veranderende marktomstandigheden, maar doordat sprake was van een ongezonde bankbalans waarin de activa 'onder water' stonden. "De ongerealiseerde verliezen op de obligatieportefeuille bedroegen ongeveer $15 mrd, tegenover een eigen vermogen van $13,7 mrd", aldus Pheijffer. "Dat gevoegd bij stijgende rentes (en daarmee oplopende ongerealiseerde verliezen) zorgt voor een situatie van zwaar weer, waarin het logisch is dat klanten onrustig worden en geld weghalen."

De hoogleraar is daarom niet zo gevoelig voor argumenten van de Amerikaanse ceo van KPMG, die eerder in de Financial Times stelde dat de accountant alle op het moment van het zetten van de handtekeningen bekende informatie in het oordeel had meegenomen. KPMG was controlerend accountant bij zowel SVB als bij Signature Bank en tekende voor de jaarcijfers twee weken voor beide banken omvielen.

Onzin

Volgens het kantoor, dat achter het eigen controlewerk blijft staan, kwam dat omvallen door gewijzigde marktomstandigheden en onvoorspelbare reacties van bankklanten. "Ik doe die woorden af als onzin", aldus Pheijffer.

Hij wijst ook op eerder parlementair onderzoek na de kredietcrisis van 2008, waaruit bleek dat financiƫle instellingen eerder "vrijwel zonder uitzondering" goedkeurende accountantsverklaringen kregen, "wat voor de buitenwereld nauwelijks valt te begrijpen".

Pheijffer benadrukt te staan voor steviger regulering voor de financiƫle sector, bijvoorbeeld rondom aan te houden kapitaalbuffers en het duidelijker rapporteren over fair value en risico's van (ongerealiseerde) verliezen. "Maar ook steviger toezicht en accountants die geen knollen voor citroenen verkopen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.