Nieuws

KPMG staat achter audits bij SVB en Signature Bank

De Amerikaanse KPMG-organisatie staat achter de controles van de Silicon Valley Bank en de Signature Bank, die kort na de publicatie van hun jaarcijfers zijn omgevallen.

KPMG was al sinds 1994 controlerend accountant van de moedermaatschappij van Silicon Valley Bank (SVB) en auditor van Signature Bank sinds de oprichting daarvan 22 jaar geleden, zo melden internationale media waaronder de Financial Times.

Volgens de accountantsorganisatie zijn bij de jongste controles alle feiten meegewogen die op dat moment beschikbaar waren, maar zijn de banken sindsdien onderuit gegaan als gevolg van gebeurtenissen in de bankensector.

KPMG ondertekende de controleverklaring bij SVB op 24 februari, twee weken voordat toezichthouders de controle over de bank overnamen. De controleverklaring bij Signature dateert van 1 maart, elf dagen voordat de toezichthouder ingreep.

Going concern

Volgens Paul Knopp, ceo van KPMG in de VS, heeft het kantoor alle professionele standaarden gevolgd bij de controle van beide banken en staat KPMG daarom achter de controles. "Wat je niet met zekerheid kunt weten, is wat er kan gebeuren nadat een auditrapport is uitgegeven", voegde hij daaraan toe.

De controleverklaring van de accountant zou een "going concern"-waarschuwing moeten bevatten als er twijfel zou zijn over de continuïteit, maar zo’n waarschuwing was bij geen van beide banken onderdeel van de verklaring, aldus de FT.

Volgens een Amerikaanse beleggersorganisatie kunnen vragen worden gesteld bij de dominante positie van SVB in de tech-industrie en zou de bank in haar verslaggeving transparant moeten zijn over dat “concentratierisico”.

Bron: Financial Times

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.