Nieuws

Omvallende banken in de VS hadden alle drie KPMG als accountant

In de nasleep van het omvallen van drie Amerikaanse banken wordt ook de controle door hun accountant nader bekeken. Bij alle drie was dat KPMG.

Niet alleen de Financial Times, maar inmiddels ook de Volkskrant valt het op dat Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en First Republic Bank, naast hun recente faillissement, ook hun controlerend accountant als overeenkomst hebben.

De omgevallen Amerikaanse banken kregen alle drie voorafgaand aan hun ondergang een goedkeurende verklaring van KPMG. "Je kunt niet van auditors verwachten dat ze een bankrun kunnen voorspellen", stelt een assistent-hoogleraar accounting tegenover de FT. "Maar het is wel goed om een accountant te vragen naar diens risicobeoordeling en de juiste controleprocedures."

Rode vlaggen

Waren medewerkers van KPMG voldoende onafhankelijk van de banken die ze controleerden, schonken ze genoeg aandacht aan rode vlaggen en hadden ze de kennis om de kwaliteit van financiële informatie te beoordelen in een door stijgende rentes veranderde omgeving, zo vragen experts zich af in de Britse zakenkrant.

Een recent rapport van de FED meldt zwakke punten in de risicobeheersing en internal audit bij SVB, zaken die moeten worden beoordeeld door de controlerend accountant. Ook de Volkskrant maakt daar melding van en refereert aan signalen van consultants van BlackRock, over het "substantieel" zwakkere risicobeheer van SVB. Daar had KPMG op moeten aanslaan, menen experts.

KPMG controleerde bij alle drie de banken al meer dan twintig jaar de boeken en is in de VS de belangrijkste auditor in de financiële sector. Het kantoor controleert onder meer Wells Fargo, Citigroup, Bank of New York Mellon, "drie dozijn andere beursgenoteerde banken" en bovendien de Federal Reserve, aldus de FT. Dat leverde het kantoor in de VS in 2021 in totaal meer dan 325 miljoen dollar op.

Oud-partners als bestuurder

Ook opvallend: de chief executives van zowel Signature als First Republic waren oud-KPMG-partners. En Signature benoemde in 2021 de lead audit partner van KPMG tot chief risk officer, minder dan twee maanden nadat ze de controleverklaring van die bank over 2020 had ondertekend. Dat lijkt in tegenspraak te zijn met afkoelingsregels die voor zulke transfers worden gehanteerd door de Securities and Exchange Commission (SEC).

KPMG stelde eerder achter het controlewerk bij SVB en Signature te staan en wil tegenover de FT niet verder reageren, in het kader van de vertrouwelijkheid. Een woordvoerder benadrukt alleen de ruime ervaring van het kantoor als controleur van de financiële sector en stelt dat audits worden verricht "volgens professionele standaarden".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.