Nieuws

Accenture schrapt wereldwijd bijna twintigduizend banen

Accenture gaat wereldwijd 19.000 banen schrappen. Ook trekt het internationale adviesbureau driehonderd miljoen dollar uit voor het inkrimpen en samenvoegen van kantoorruimtes.

De ingreep raakt ongeveer 2,5 procent van het totale personeelsbestand van Accenture, dat wereldwijd nu zo'n 738.000 werknemers telt. Het adviesbureau verwacht voor de reorganisatie 1,2 miljard dollar aan ontslagvergoedingen en andere personeelgerelateerde kosten kwijt te zijn.

Onduidelijk is nog of een en ander ook gevolgen heeft voor de Nederlandse Accenture-organisatie. Het consultancyhuis heeft kantoren en operaties in bijna vijftig landen en trekt anderhalf jaar uit voor het doorvoeren van de reorganisatie.

Ontslagen in consultancy

Accenture is niet het eerste bedrijf in de consultancy waar de laatste tijd ontslagrondes zijn aangekondigd. Vorige maand onthulde branchegenoot McKinsey plannen om tweeduizend banen te schrappen, na een snelle groei van het personeelsbestand in het afgelopen decennium.

KPMG kondigde aan bij de Amerikaanse tak afscheid te nemen van bijna zevenhonderd krachten vanwege afnemende vraag. Andere adviesorganisaties zijn omwille van het veranderde economische tij terughoudender geworden met het werven van nieuw personeel. Ook wordt intern met consultants geschoven om ze aan het werk te houden.

Gekeken wordt nu vooral naar EY, dat de eigen plannen voor splitsing van de assurance- en consultancypraktijken even heeft gepauzeerd wegens interne discussies. Bij de toelichting op die splitsingsplannen is in de media regelmatig verwezen naar het succes van Accenture, dat ooit begon als Andersen Consulting en in 2000 afsplitste van het daarna ten onder gegane Arthur Andersen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.