Nieuws

Brits PwC krijgt miljoenenboete voor fouten bij controle Babcock

De Britse PwC-organisatie heeft een boete van £5,6 miljoen pond gekregen van toezichthouder Financial Reporting Council (FRC), wegens fouten bij de controle van defensiebedrijf Babcock International.

De FRC verwijt PwC een "gebrek aan competentie, toewijding of zorgvuldigheid" bij de controle van het concern, dat een belangrijke leverancier is voor het Britse ministerie van defensie. De zaak heeft betrekking op controles over de boekjaren 2017 en 2018 van Babcock.

Het kantoor heeft niet altijd voldoende controle-informatie verzameld om een gedegen oordeel te kunnen vormen, aldus de toezichthouder. Ook twee oud-PwC-partners zijn door de FRC beboet.

Contracten

De accountants lieten bijvoorbeeld na om belangrijke contracten van de opdrachtgever te onderzoeken, zo berichten onder meer The Guardian en het FD. Hoewel het auditteam de Franse taal niet machtig was, werd verzuimd om een in het Frans opgesteld contract voor een bedrag van liefst 640 miljoen euro te laten vertalen.

Ook een miljardencontract met een looptijd van dertig jaar werd niet goed tegen het licht gehouden. Daarnaast stelt de FRC dat door de PwC-accountants de onderbouwing van de controle van een overheidscontract zou zijn vervalst.

Boekhouding

Defensiebedrijf Babcock International, dat onder meer verantwoordelijk is voor het onderhoud van Britse onderzeeboten, werd eind 2018 op de korrel genomen door een analistenbureau, dat stelde dat het bedrijf de eigen financiƫle positie te rooskleurig voorstelde.

Babcock noemde die verwijten aanvankelijk onjuist, maar moest uiteindelijk in 2021 erkennen dat voor circa twee miljard pond in de eigen boekhouding moest worden gecorrigeerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.