Nieuws

Chapter Zero: Commissarissen werken samen tegen klimaatverandering

Het Climate Governance Initiative van het World Economic Forum (WEF) heeft Chapter Zero in Nederland opgericht, in navolging van vijftig andere landen. Chapter Zero is een samenwerkingsverband van commissarissen die elkaar ondersteunen bij verduurzaming van hun bedrijven.

De initiatiefnemers en oprichters van Chapter Zero Nederland zijn Deloitte, Baker McKenzie en de Rijksuniversiteit Groningen. Alle Nederlandse commissarissen van bedrijven zijn uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten.

"Ons doel is om een grote gemeenschap van commissarissen op te bouwen die elkaar stimuleren en van elkaar leren", zegt Gisella van Vollenhoven, president Chapter Zero Nederland. "We zien dat de urgentie rondom het klimaat groeit in de boardroom, maar dat de invulling als RvC-lid hier nog niet altijd goed op aansluit. Daarvoor kunnen we kennis van klimaatverandering en sector specifieke transities opbouwen en de geschikte instrumenten, zoals beloningssystemen, directieprofielen en -rapportages inzetten. Maar bovenal is het delen van succesvolle én onsuccesvolle praktische ervaringen essentieel."

Klimaat op de agenda

Chapter Zero organiseert onder meer evenementen, webinars, ronde tafelsessies, workshops en trainingen, waarbij commissarissen bepalen wat op de agenda staat. Van Vollenhoven: "We delen niet alleen relevante kennis en ervaringen, maar reiken ook de juiste tools aan zodat commissarissen de discussie op de juiste manier kunnen voeren. Zo stellen we hen in staat klimaatverantwoordelijkheid volwaardig in te vullen. Hierdoor kunnen ze maatregelen laten nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen die direct en indirect voortvloeien uit hun bedrijfsactiviteiten. Dit terwijl ze hun gezonde bedrijfsvoering continueren."

Chapter Zero

In 2019 is de eerste Chapter Zero opgericht in het Verenigd Koninkrijk, in samenwerking met de universiteit van Cambridge. Er zijn inmiddels meer dan twintig chapters actief in ruim vijftig landen en bijna 2.500 commissarissen hebben zich aangesloten bij de beweging.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.