Nieuws

Consultancypraktijken snijden in bezetting

Banenverlies bij McKinsey en KPMG is volgens de Financial Times een eerste concrete aanwijzing dat klanten gaan snijden in advieskosten, na een hausse in uitgaven aan consultants die tijdens de coronapandemie begon.

KPMG schrapt bijna zevenhonderd banen in de adviespraktijk in de VS en ongeveer tweehonderd in Australië, zo'n twee procent van het totale personeelsbestand in elk land, aldus de Financial Times. McKinsey zou zo'n tweeduizend van zijn 45.000 werknemers willen ontslaan, als onderdeel van een wereldwijde herstructurering na jaren van snelle expansie.

Tijdens de coronapandemie schakelden bedrijven gretig consultants in voor het snel digitaliseren van hun activiteiten. Ook was er veel werk voor fusie- en overnamespecialisten, wat volgens de krant zorgde voor grote winsten bij consultantspraktijken en een "belonings- en rekruteringsoorlog".

Consultants adviseren nog altijd over technologie, ESG en supply chain-kwesties, maar met name in de fusie- en overnamepraktijk wordt het rustiger. Dat laatste heeft ook de banksector hard getroffen, waardoor banken gaan bezuinigen op hun uitgaven aan consultants.

Ook de sterke inflatie en hogere rente voor leningen bij klanten zorgen voor de eerste bezuinigingen in de adviespraktijk. Experts verwachten meer ontslagen, maar adviesbedrijven zouden tegelijk vrezen voor hun reputatie als ze grote groepen medewerkers laten vertrekken. 

Levendig

Volgens de Britse PwC-voorzitter Kevin Ellis  is de markt voor adviesdiensten "nog steeds levendig, maar we bevinden ons in een periode van gestage groei, in plaats van de 'hypergroei' die gepaard ging met de waanzin na de pandemie".

Onderzoekers van Source Global verwachten dat de omzetgroei van consultants wereldwijd zal afremmen van 10,8 procent in 2022 naar 7,7 procent dit jaar. De big four rapporteerden in hun jongste jaarcijfers een wereldwijde omzetstijging van 8 tot 18 procent.

Schuiven met mensen

In het VK schuift KPMG met consultants naar andere takken binnen de organisatie waar nog wel veel werk is, zo is verteld aan de FT. Het kantoor wil geen details geven over aantallen, maar zegt door het kunnen schuiven met mensen geen ontslagen in het VK te overwegen.

Ook het Britse PwC schuift met medewerkers binnen verschillende onderdelen van de organisatie en heeft meer mensen naar het buitenland gedetacheerd, omdat elders nog wel veel vraag is naar adviseurs, aldus de Britse voorman Ellis. Zo zorgen door de overheid gesteunde projecten voor een golf van advieswerk in het Midden-Oosten. Ook PwC in het VK verwacht daarom nog geen ontslagen.

Specialisten

Tegelijk lijkt het overplaatsen van mensen, dat in het verleden ook al gebeurde binnen grote accountants- en adviesorganisaties, in de praktijk lastiger te worden door specialisatie van consultants op terreinen als regelgeving, risico-management en cybersecurity.

Het schrappen van banen bij McKinsey gebeurt alleen bij personeel dat niet rechtstreeks voor klanten werkt, maar in stafdiensten zoals HR, technologie en communicatie. Na een snelle groei van 28.000 naar 45.000 medewerkers in de afgelopen vijf jaar probeert het advieshuis nu de ondersteunende diensten te centraliseren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.