Nieuws

Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld

De plotselinge neergang van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) heeft flinke gevolgen voor bedrijven. President Biden komt met nieuwe maatregelen om het bancaire systeem te versterken. Volgens DNB zijn Nederlandse banken "weerbaar".

De Amerikaanse overheid heeft de SVB-bank overgenomen en garandeert tegoeden tot 250.000 dollar, maar het overgrote deel van de tegoeden bij de bank was veel hoger. Het bedrijf deed veel zaken met techstart-ups en andere techbedrijven.

Techbedrijven komen mogelijk in de problemen; als zij niet bij hun tegoeden kunnen, wordt het moeilijker om bijvoorbeeld salarissen uit te betalen. Recent werd bekend dat ook het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming in totaal 45 miljoen dollar op rekeningen van SVB heeft staan. Het gaat om Amerikaanse en Britse rekeningen van SVB.

Ook de cryptomunt USD Coin is in de problemen door SVB. Circle, het bedrijf achter de digitale munt, maakte bekend 3,3 miljard dollar aan tegoeden bij SVB te hebben staan; geld dat Circle nodig heeft om de waarde van USD Coin, een zogeheten stablecoin, te kunnen garanderen. Na het loslaten van een koppeling aan de dollar zakte de waarde van een USD Coin van 1 dollar tot 0,89 dollarcent. USD Coin was voor de problemen 36 miljard dollar waard.

Bankrun

SVB heeft afgelopen jaren flink wat geld gestoken in staatsleningen, maar door de verslechterende economische omstandigheid wilden veel klanten van de bank over meer van hun geld kunnen beschikken. Als SVB de staatsleningen verkocht voor het einde van de looptijd, kreeg de bank door de gestegen rente daarvoor veel minder geld. Daarom wilde de bank geld ophalen met een aandelenuitgifte, maar die melding leidde tot onrust bij de klanten.

Op vrijdag 10 maart probeerden SVB-klanten in totaal 42 miljard dollar van hun rekeningen te halen, waarna de Amerikaanse autoriteiten ingrepen. Tegoeden tot 250.000 dollar worden uitbetaald, alles daarboven hangt af van de verkoop van SVB of onderdelen ervan.

Ook de Britse tak van SVB wordt opgeheven, maakten Britse toezichthouders bekend. De Britse tak kan zonder steun van het moederbedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Rekeninghouders in het Verenigd Koninkrijk krijgen volgens de daar geldende regels tegoeden tot 85.000 pond vergoed, of 170.000 pond voor gezamenlijke rekeningen.

Biden: 'verantwoording afleggen'

De personen die de chaos hebben veroorzaakt in het Amerikaanse bankensysteem door het omvallen van SVB en recent ook Signature Bank, zullen "volledige verantwoording afleggen". Dat heeft president Joe Biden gezegd.

De Amerikaanse president komt met nieuwe maatregelen om het bancaire systeem in de Verenigde Staten sterker te maken. Het economisch team van Biden probeert, samen met de Federal Reserve, de federale overheidsdienst FDIC en het ministerie van Financiën, de schade door het omvallen van SVB en ook Signature Bank voor de bredere bankensector in te dammen. Rekeninghouders van SVB en Signature Bank krijgen toegang tot al hun tegoeden.

De Britse regering heeft gezegd met een pakket aan noodsteun te komen voor start-ups die hun tegoeden bij SVB zijn kwijtgeraakt. Daarmee moeten ze de lonen en andere lopende kosten kunnen blijven betalen. Inmiddels is bekend dat de grote Britse bank HSBC het Britse onderdeel van SVB voor het symbolische bedrag van 1 pond overneemt. Rekeninghouders zouden daarbij volledig beschermd zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd de ontwikkelingen rond de omgevallen banken nauwlettend in de gaten te houden en er groot vertrouwen in te hebben dat de Amerikaanse autoriteiten de juiste stappen zetten om de situatie onder controle te krijgen.

DNB: Nederlandse banken zijn 'weerbaar'

Nederlandse banken lijken een schok als gevolg van sterk stijgende rentes goed op te kunnen vangen. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt dat banken in ons land "weerbaar" zijn. DNB heeft een stresstest uitgevoerd voor de effecten op de Nederlandse bankensector van een waardedaling van obligaties door rentesprongen.

"Daar kwam maar een geringe impact uit", aldus een woordvoerster van de centrale bank. DNB wees in eerdere analyses wel op de risico's van grote schommelingen en waardedalingen op de financiële markten. "Maar onze analyses laten ook zien dat onze banken goed gekapitaliseerd en weerbaar zijn. Daarbij is er ook geen directe relatie met wat zich bij SVB voordoet."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.