Nieuws

FD: 'Experts worstelen met belastingvrijstelling bij bedrijfsopvolging'

De fiscale behandeling van de directeur-grootaandeelhouder (dga) staat ter discussie, concluderen vijf experts die in opdracht van het Centraal Planbureau onderzoek deden naar de fiscale positie van de dga.

Ook de experts zijn het niet altijd eens geworden, meldt het FD.Volgens de een betalen ondernemers met een bv te weinig of te laat belasting. Volgens de ander zijn er goede redenen voor afwijkende belastingregels.

Het publieke debat over de belastingregels voor dga's, met in hun kielzog andere belastingplichtigen met een belang van 5 procent of meer in een onderneming - de aanmerkelijk belang- of AB-houders - spitst zich toe op de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De regeling verlaagt de erf- en schenkbelasting als ondernemers hun bedrijf overdragen aan de volgende generatie.

Uitzondering niet doelmatig

Dit voorjaar komt het kabinet met voorstellen om de BOR te wijzigen. De aanpassingen volgen op een evaluatie waarin het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde dat de uitzondering op de erf- en schenkbelasting doelmatig noch doeltreffend is.

Volgens de evaluatieregels voor fiscale faciliteiten betekent zo'n oordeel van het CPB het einde van een belastingsubsidie. Maar in het geval van de BOR schrikt het kabinet daarvoor terug.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.