Nieuws

Kritiek op 'mistig' rapport over misstanden bij The Voice

Advocatenkantoor Van Doorne heeft na ruim veertien maanden het onderzoek naar vermeende misstanden bij het tv-programma The Voice of Holland afgerond. Het rapport van het advocatenkantoor maakt melding van misstanden, maar is verder weinig duidelijk. Producent ITV heeft excuses gemaakt.

Van Doorn constateerde onder meer dat tussen april 2015 en januari 2022 "ongepast gedrag" door verschillende personen in verschillende vormen heeft plaatsgevonden bij The Voice. Die misstanden zouden zijn gemeld, maar er lijken geen maatregelen te zijn genomen. Met sommige meldingen van (oud) medewerkers van het programma lijkt niets te zijn gedaan. 

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onderzoek te doen, na een aflevering van het online programma BOOS over vermeend wangedrag bij The Voice. Het Openbaar Ministerie (OM) deed na de uitzending van BOOS ook onderzoek naar de beschuldigingen.

Eerder deze maand maakte het OM bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen ex-coach Marco Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek, dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Regels verbeteren

Het rapport van Van Doorn rept over het verder verbeteren van regels om te "definiëren en verduidelijken welk gedrag ongepast is". Ook wordt gesproken over richtlijnen rondom "bekende dilemma's en situaties met verhoogde risico's" en het mogelijk ontwikkelen van "die de kwetsbare positie van kandidaten in (televisie)programma's en het bestaan van een reële of vermeende machtsongelijkheid adresseren".

Daarnaast wordt geadviseerd goed te kijken naar procedures rond de opvolging van meldingen van ongepast gedrag, om te oordelen of die "verder geformaliseerd dienen te worden". Verder wordt aanbevolen extra aandacht te besteden aan onder meer de hiërarchie van de organisatie en een "reële of ervaren machtsongelijkheid" tussen bepaalde functies.

Onduidelijk blijft in het rapport hoe tegen een concrete klacht van een kandidaat van het tv-programma is opgetreden. Ook worden namen van betrokkenen vermeden. De advocaten hullen hun bevindingen in mistig jargon of vermijden conclusies te trekken. Zo stellen zij in een zaak rondom meldingen van vier (oud) medewerkers van The Voice "de relevante causale keten niet met zekerheid vast te kunnen stellen".

Excuses

Producent ITV heeft in reactie op het rapport excuses aangeboden aan iedereen die "ongepast gedrag" rond The Voice of Holland heeft ondervonden. Volgens managing director ITV Studios Netherlands Karin de Groot is hard gewerkt "om een cultuur te creëren waarin iedereen eerlijk en respectvol wordt behandeld". Als voorbeelden van initiatieven noemt zij onder meer "verscherpt toezicht op producties" en "versterkte meldingskanalen".

De slachtoffers van The Voice of Holland willen dat het verantwoordelijke Nederlandse managementteam van producent ITV aftreedt. De slachtoffers hebben "geen goed woord” over voor hoe er door ITV mee om is gegaan.

Drijfzandonderzoek

Forensisch accountant Peter Schimmel spreekt in het FD van een "drijfzandonderzoek", waarbij de meeste feiten zijn weggelaten of alleen vaag zijn omschreven. "Daarmee haal je de bodem er onderuit. Je wilt toch weten wat er is gebeurd?"

Dat Van Doorne werd ingehuurd door producent ITV zorgde vanaf het begin al voor twijfel over de onafhankelijkheid en objectiviteit van het onderzoek. "Die twijfels zijn niet weggenomen nu een gekuiste versie van het rapport is gepubliceerd", aldus het FD.

Ook advocaat Sebas Diekstra, die de slachtoffers van de kwestie bijstaat, is teleurgesteld. "Het valt vooral op dat de waarheid over wie wat wist op welk moment de dichte mist wordt ingeduwd. Uiteraard is wel duidelijk wiens belangen daarmee worden gediend."

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel wangedrag, weet niet goed wat ze met het onderzoek aan moet. "Het is geen cultuuronderzoek, want de cultuur bij het bedrijf wordt niet onderzocht", stelt ze. "Het is geen integriteitsonderzoek, het wordt niet duidelijk wie er verantwoordelijk was. Het zweeft er allemaal een beetje tussen." Hamer betwijfelt of alles bij ITV nu wel op orde is, zoals het bedrijf claimt.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.