Nieuws

Ook hoogste rechter noemt bezorgers Deliveroo werknemers

Ook de hoogste rechter van Nederland vindt dat bezorgers van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo werknemers waren, en geen zelfstandige ondernemers. Lagere rechtbanken kwamen eerder al tot die conclusie, maar het van oorsprong Britse bedrijf ging telkens in beroep. De Hoge Raad oordeelt nu ook in het nadeel van Deliveroo.

Deliveroo heeft Nederland vorig jaar verlaten, maar volgens vakbond FNV heeft de uitspraak mogelijk ook gevolgen voor andere sectoren en bedrijven waar veel zelfstandigen eigenlijk werknemers zijn. Bovendien eist de vakbond in andere procedures ook nog nabetalingen van Deliveroo voor loon en toeslagen waar bezorgers recht op zouden hebben.

De zaak gaat om het besluit van Deliveroo uit 2018 om aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden ze als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. FNV spande daarop een rechtszaak aan, omdat de maaltijdbezorgers volgens de bond nog altijd voor een groot deel afhankelijk waren van Deliveroo. Volgens de vakbond gingen de bezorgers er tegelijkertijd financieel op achteruit.

Gezagsverhouding

Deliveroo wees er in zijn verweer telkens op dat maaltijdbezorgers zelfstandigen waren, omdat ze vrij waren om te werken wanneer ze zelf wilden. Ook kunnen ze ritten weigeren of zich laten vervangen. Maar in een eerdere uitspraak oordeelde het gerechtshof van Amsterdam al dat bezorgers wel degelijk in loondienst waren omdat er een gezagsverhouding was; bijvoorbeeld doordat Deliveroo hen via een inlogsysteem kon controleren. De Hoge Raad oordeelt nu dat die redenering van het hof in orde was.

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha spreekt van een "langverwachte en zeer terechte uitspraak" die "van veel breder belang" is dan Deliveroo alleen. "Immers op veel meer plaatsten doen mensen werk waarbij de afhankelijkheid groter is dan de onafhankelijkheid. Denk aan kinderopvang, omroepen, zorg en onderwijs", verklaart hij.

FNV wijst daarnaast naar de overheid, die naar verwachting pas in 2025 gaat handhaven op regels die schijnconstructies met zzp'ers verbieden. "Uber Eats doet precies hetzelfde als Deliveroo. Het wordt daarom tijd dat de overheid wat doet aan bedrijven die de wet blijven overtreden", aldus Anja Dijkman, projectleider bij FNV.

Deliveroo heeft niet direct gereageerd op een verzoek om commentaar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.