Nieuws

Advocaten maken meer uren dan wettelijk toegestaan

Liefst drie op de vier advocaten zeggen meer uren te maken dan wettelijk is toegestaan. Meer dan zestig uur per week werken mag niet van de Arbeidstijdenwet, maar driekwart van de junior en senior advocaten zegt die norm soms te overschrijden.

Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio, gehouden onder circa 140 advocaten. Een op de vijf advocaten haalt weleens de tachtig uur, aldus BNR; twee respondenten maakten soms werkweken van honderd uur.

Twee derde van de ondervraagde advocaten werkt structureel meer dan 48 uur per week, zo meldt de nieuwszender. "Ook dat is wettelijk verboden." Volgens de meeste advocaten houden de kantoren waar zij werken zich niet aan de Arbeidstijdenwet.

24/7 werken

Uit het onderzoek van BNR blijkt dat veel advocaten moeite hebben met de overwerkcultuur. Meer dan de helft omschrijft de werkdruk als 'zwaar' of 'hoog'; een enkeling spreekt in een reactie van "24/7 werken", omdat de telefoon en e-mails dag en nacht doorgaan.

Ook vinden de ondervraagden dat andere advocatenkantoren soms de druk opvoeren en onredelijke reactietermijnen stellen. "Zeker de grote kantoren in de Randstad stellen zich vaak erg arrogant op tegenover kleine kantoren in de provincie", zo wordt gesteld.

Betrokkenen stellen tegenover BNR dat advocaten steeds vaker als zelfstandige werken, "om te ontsnappen aan de harde eisen die op de Zuidas gesteld worden". Van de grote advocatenpraktijken aan de Amsterdamse Zuidas gaven de meeste geen commentaar aan BNR over de werktijden uit de enquĂȘte.

Drie kantoren stelden alleen "alert te zijn" op risico's van structureel overwerk. De Nederlandse Orde van Advocaten wilde tegenover BNR ook niet ingaan op vragen over werktijden, aldus de nieuwszender.

Accountants

BNR benadrukt dat juridische consequenties van het overschrijden van de Arbeidstijdenwet "niet ondenkbaar" zijn. In 2019 onderzocht de Arbeidsinspectie, belast met handhaving van de wet, de werkdruk bij 28 accountantskantoren. De inspectie constateerde dat de aanpak van de werkdruk bij 24 van die kantoren niet op orde was; reden voor vervolginspecties.

Eerder was door de NBA Young Profs, na onderzoek samen met Nyenrode, al aandacht gevraagd voor de werkdruk binnen de accountantspraktijk. Jonge accountants werken en studeren in het drukke seizoen gemiddeld zestig uur per week, bleek destijds.

Partners van advocatenkantoren waren uitgesloten van het BNR-onderzoek; wie meer dan drie keer het minimumloon verdient (circa 6.260 euro per maand), wordt niet beschermd door de Arbeidstijdenwet. Beginnende advocaten verdienen zulke bedragen echter niet, blijkt uit cijfers over de sector van vaksite Advocatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.