Nieuws

BusySeasonTalks: 'Als internal auditor mag je je overal tegenaan bemoeien'

Tijdens editie 65 van BST op dinsdagavond 18 april ging het over het beroep van intern accountant. Hosts Leo Veldhuizen en Tristan Brinkert spraken daarover met Esther Bosch (directeur risk & audit Schiphol), Sanne Theunissen (senior business auditor Nutreco) en Johan Scheffe (NBA).

Als muzikale aftrap koos Aleks Kayhan dit keer voor Geef mij je angst, zowel vertolkt door André Hazes als Guus Meeuwis. Vertrouw de internal audit, was de boodschap.

Alle drie de sprekers hadden hun start gemaakt in de openbare praktijk en daar veel van geleerd. Maar Sanne Theunissen kreeg er uiteindelijk wel een "checklistgevoel" van en vond het werk "erg gericht op het pleasen van de AFM". Bovendien kijk je als extern accountant vooral terug; als internal auditor richt je je meer op het zijn van business partner en op het efficiënt inrichten van werk. Het heeft meer diepgang, stelde zij.

Ook Esther Bosch had het openbaar beroep als erg leuk ervaren, maar vond het te gericht op de jaarrekeningcontrole. Als intern accountant kijk je meer naar processen en het verbeteren van internal controls, stelde zij. De benodigde vaardigheden zijn vergelijkbaar met de externe accountant: nieuwsgierig, professioneel-kritisch, kennis van zaken hebben, onpartijdig zijn. Voordeel is dat je follow-up kunt geven aan je eerdere bevindingen. "Als internal auditor mag je je overal tegenaan bemoeien."

Johan Scheffe maakte de overstap tussen intern en openbaar accountant twee keer in zijn loopbaan. Als manager bij een big four-kantoor kwam hij uiteindelijk te weinig over de vloer bij klanten. "Ik was meer bezig met dossiers reviewen." Als internal auditor heb je meer kans om toegevoegde waarde te leveren, stelde hij. Vanwege zijn belangstelling voor corporate governance stapte hij uiteindelijk over naar de NBA. "Maar ik spreek nog heel veel internal auditors."

Helpdesk

De NBA heeft een helpdesk voor vaktechnische vragen en die komen ook wel eens van kleinere internal audit afdelingen. "Je komt niet altijd met een positief rapport als intern accountant, dat kan terugslaan op het lokale management", aldus Johan. Belangrijk is om te zorgen voor steun vanuit de raad van bestuur, bij het brengen van een vervelende boodschap.

De internal auditor beweegt zich makkelijker in de organisatie en kan veel informatie ontsluiten waarvan externe accountants vervolgens gebruikmaken. Dat maakt het werk van de externe accountant makkelijker, benadrukte Esther.

Bij niet-financiële informatie, zoals rondom duurzaamheid, kijkt de interne accountant vooral naar de betrouwbaarheid van de informatie die wordt verstrekt, aldus Sanne. Johan gaf aan dat het belangrijk is dat je elkaar als intern en extern accountant regelmatig spreekt. "Maar we zijn niet de hulpsinterklaas van de openbaar accountant."

25 april: uitdagingen rondom duurzaamheid

Op 25 april gaat het bij de BusySeasonTalks over de nieuwe duurzaamheidsrichtlijn CSRD en de uitdagingen daarbij voor zowel de accountant, de onderneming als de toezichthouder. Hierbij komen thema's aan de orde als onafhankelijkheid tussen advies en controle, een nieuwe verwachtingskloof en greenwashing. Hosts Tülay Dilsiz-Gedik en Mucahit Cavdar spreken daarover met Barbara Majoor (AFM, Nyenrode) en Peter Schimmel (forensisch accountant).

Op 1 juni is de inmiddels bekende seizoensfinale van BST, waarvoor aanmelden al mogelijk is via de website van de NBA. Meer informatie over tijd, locatie en het programma volgt in de komende weken.  

De BusySeasonTalks zijn wekelijks live te beluisteren via Clubhouse op dinsdagavond om 20.00 uur en achteraf terug te luisteren via Spotify. Meer informatie is beschikbaar via de LinkedIn-pagina van BST.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.