Nieuws

CPB: bedrijven verhuizen niet naar ander land om klimaatbeleid

Maatregelen voor het klimaat zorgen er tot nog toe niet voor dat bedrijven verhuizen naar landen met een minder streng klimaatbeleid. Het Centraal Planbureau (CPB) meldt dat na een grote studie onder ongeveer drie miljoen industriebedrijven in ruim dertig landen.

Volgens het CPB is er nauwelijks bewijs dat klimaatbeleid de winst, omzet of productiviteit van een gemiddeld industriebedrijf benadeelt. Een veelgehoord argument tegen hogere kosten om CO2 uit te stoten is dat bedrijven dan verhuizen naar een ander land. Het planbureau zet in de studie vraagtekens bij dit argument.

Ondernemers reageren op klimaatbeleid door hun bedrijfsvoering aan te passen, zegt het CPB, dat de zogeheten koolstofkosten tussen 2000 en 2019 heeft onderzocht. Bijvoorbeeld via een CO2-belasting of emissiehandelssysteem, waarbij vervuilende bedrijven certificaten moeten kopen om CO2 te mogen uitstoten. Veel bedrijven voerden hun investeringen juist op in reactie op hogere koolstofkosten, aldus het planbureau.

In sommige sectoren en bedrijven is de werkgelegenheid gedaald vanwege klimaatbeleid, met name bij kleine bedrijven in de mijnbouw, de cementindustrie en metaalproducenten. "Opmerkelijk genoeg blijkt in dergelijke sectoren dat bedrijven hun investeringen juist opschroeven en dat de productiviteit voor een grote groep bedrijven verbeterde", stelt het CPB.

Aanvullende klimaatmaatregelen

Volgens Europese afspraken moet de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 55 procent zijn gedaald vergeleken met 1990. De tot nu toe uitgewerkte klimaatmaatregelen hebben niet genoeg effect, die tellen in Nederland op tot een afname van hooguit 50 procent.

Kort geleden stelde klimaatminister Rob Jetten in een debat met de Tweede Kamer dat het kabinet denkt binnen enkele weken met een pakket te komen met aanvullende klimaatmaatregelen. 

Er ligt een ambtelijk advies met tal van maatregelen die genomen kunnen worden om het klimaatdoel van het kabinet binnen bereik te brengen. Daarbij ligt de nadruk op normeren en beprijzen. Maar net als bij de stikstofaanpak zijn de coalitiepartijen onderling verdeeld hierover.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.