Nieuws

FNV en Milieudefensie plannen acties bij aandeelhoudersvergadering Ahold

Vakbond FNV wil op 12 april tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize een oproep doen om een einde te maken aan de "enorme inkomensongelijkheid" binnen het supermarktconcern. Milieudefensie wil tegelijk dat Ahold Delhaize meer doet tegen klimaatschade en gaat zich op en rond de AvA ook laten horen.

Volgens FNV-bestuurder Cindy Onvlee verdwijnt het verdiende geld bij het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com al jarenlang in de zakken van de aandeelhouders. "Terwijl Ahold gigantische winsten maakt, kunnen veel mensen die werken voor Albert Heijn, Etos en Gall & Gall door de hoge inflatie hun boodschappen niet meer betalen."

Juridisch onderzoek

Milieudefensie heeft aangekondigd dat vrijwilligers van de organisatie "juridisch onderzoek" gaan doen. De multinational staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven waar Milieudefensie mogelijk een nieuwe klimaatrechtszaak tegen wil aanspannen. Daarom willen vrijwilligers namens de milieuorganisatie op de vergadering vragen stellen aan topman Frans Muller.

"Als uit het antwoord van de heer Muller blijkt dat Ahold Delhaize in 2030 niet voldoet aan het klimaatakkoord van Parijs, is dat een zwaarwegend argument om het bedrijf aan te klagen", zegt Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong. "Net als Shell moet het bedrijf zich realiseren dat winst nooit mag staan boven het klimaat en bestaanszekerheid van mensen in de hele wereld. Het gaat ook om zijn eigen klanten en werknemers."

Alternatief jaarverslag

Zowel FNV als Milieudefensie heeft ook buiten de vergaderlocatie in Zaandam acties gepland. Zo brengt FNV op een podium een "alternatief jaarverslag" voor Ahold uit. Milieudefensie zegt buiten met ongeveer 120 mensen te komen, om aandacht te vragen voor de klimaatschade die het winkelconcern volgens de organisatie elk jaar veroorzaakt.

Ahold Delhaize stelt dat het concern de onderwerpen die FNV en Milieudefensie aankaarten ook belangrijk vindt en dat deze onderwerpen op de aandeelhoudersvergadering worden besproken. "We waarderen de interesse en betrokkenheid bij de onderwerpen", aldus een woordvoerder.

De aandeelhoudersvergaderingen van sommige grote beursgenoteerde bedrijven zijn jaarlijks beladen evenementen. Vorig jaar werd de AvA van Shell tijdelijk stilgelegd omdat klimaatactivisten de vergadering verstoorden.

Campagne

Milieudefensie voert momenteel een campagne speciaal gericht op de aandeelhoudersvergadering van grote ondernemingen. Eerder vroeg de milieuorganisatie 29 grote Nederlandse bedrijven om hun duurzaamheidsplannen en liet die vervolgens doorrekenen. Dat leverde matige scores op.

Voordat Milieudefensie opnieuw, net als eerder bij Shell, de gang naar de rechter maakt, doet de beweging een oproep aan ceo’s om tijdens de AvA meer openheid te geven over het duurzaamheidsbeleid.

De NBA presenteerde dit voorjaar een aangepaste Handreiking 1118 over het optreden van de accountant in de aandeelhoudersvergadering. Daarin wordt accountants gevraagd heldere taal te spreken bij het toelichten van hun bevindingen tijdens de controle.  

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.