Nieuws

Milieudefensie gaat lastige vragen stellen tijdens aandeelhoudersvergaderingen

Met een reclamecampagne roept Milieudefensie ondernemingen op om te kiezen voor duurzaamheidsbeleid, in plaats van te gaan voor korte termijn resultaat. Het publiek moet bedrijven aanmoedigen de juiste keus te maken en lastige vragen stellen tijdens de AvA.

“Het is erop of eronder voor het klimaat. Maar grote vervuilers doen nog lang niet genoeg”, aldus Milieudefensie in de campagne, die ook op televisie te zien is. De milieuorganisatie kondigt aan ondernemingen tijdens de komende reeks aandeelhoudersvergaderingen dit voorjaar te zullen bezoeken. "Want hoe zien hun plannen eruit? Kiezen ze voor échte duurzaamheid?"

Milieudefensie vroeg 29 grote Nederlandse ondernemingen eerder om hun duurzaamheidsplannen en liet die vervolgens doorrekenen door onderzoeksbureau NewClimate Institute. Geen van de bedrijven scoorde hoog of redelijk, zo bleek. Maar vijf bedrijven kregen het oordeel "gemiddeld".

Grote vervuilers

Na de succesvolle rechtszaak tegen Shell kijkt Milieudefensie daarom naar mogelijke juridische stappen tegen deze andere ondernemingen. Maar eerst wil de milieuorganisatie de ceo’s van de 29 "grote vervuilers" nog op verschillende manieren "aanmoedigen" om tijdens de AvA het juiste verhaal te vertellen. Ook het publiek wordt, via het invullen van een online oproep, gevraagd de ceo's aan te spreken. Inmiddels hebben duizenden mensen dat gedaan.

Belangstellenden kunnen zich daarnaast voorbereiden op deelname aan de AvA bij Ahold, ING of de Rabobank, om daar kritische vragen te stellen over het duurzaamheidsbeleid. Ervaring als belegger is niet nodig, want Milieudefensie zorgt voor "de juiste tussenstappen en voorbereiding". De milieuorganisatie is vastberaden om het bestuurders lastig te maken tijdens de AvA's. "We nemen geen genoegen met vage antwoorden."

Milieudefensie schreef in het najaar van 2022 ook de big four-accountantsorganisaties aan met het verzoek de impact van klimaatverandering en de bijdrage van bedrijven daaraan tot key audit matter te maken bij de controle van grote ondernemingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.