Nieuws

ING-topman bij AvA: 'Luisteren naar klimaatorganisaties'

ING luistert naar de kritiek van klimaat- en milieuorganisaties, maar zegt ook dat de energietransitie tijd nodig heeft. Dat verklaarde ING-topman Steven van Rijswijk op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank in het Muziekgebouw in Amsterdam.

De aandeelhoudersvergadering van ING op 24 april verliep chaotisch, door protesten van klimaatactivisten tegen fossiele investeringen van de bank. De vergadering in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam werd meerdere keren stilgelegd en de politie was aanwezig om activisten af te voeren.

Activisten van Milieudefensie en Extinction Rebellion met aandelen in ING waren aanwezig bij de vergadering om vragen te stellen over het klimaatbeleid van de bank. De activisten stellen dat ING met zijn fossiele investeringen bijdraagt aan "het financieren van de klimaatcrisis".

Van Rijswijk stelde dat het beleid van de bank in lijn is met de klimaatdoelstellingen van Parijs, maar dat wel een balans moet worden gezocht tussen die doelstellingen en het waarborgen van de energievoorziening. De topman gaf aan dat daarbij wordt samengewerkt met bedrijven, overheden, regelgevers, klimaatwetenschappers en ook milieubewegingen.

Rechtszaak

Milieudefensie vroeg bij herhaling aan het bestuur van ING of de bank er alles aan zal doen om de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met minimaal 45 procent in de gehele keten te verlagen ten opzichte van 2019.

De milieuorganisatie overweegt een rechtszaak tegen ING, om de bank te dwingen tot een strikter klimaatbeleid, net zoals eerder tegen olie- en gasconcern Shell gebeurde. Die zaak tegen Shell werd gewonnen door Milieudefensie. De milieugroep spreekt van een "dikke onvoldoende" voor het klimaatbeleid van ING.

Activisten van Milieudefensie stelden eerder ook bij de vergadering van Ahold Delhaize constant dezelfde vraag of het supermarktbedrijf zich wil inzetten om de uitstoot binnen zeven jaar met 45 procent omlaag te krijgen ten opzichte van 2019. Dat leidde tot irritatie bij verschillende aanwezigen in de zaal, waaronder beleggersvereniging VEB. Ook bij ING was de VEB kritisch over de werkwijze van Milieudefensie.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.