ING-topman bij AvA: 'Luisteren naar klimaatorganisaties'
ING luistert naar de kritiek van klimaat- en milieuorganisaties, maar zegt ook dat de energietransitie tijd nodig heeft. Dat verklaarde ING-topman Steven van Rijswijk op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank in het Muziekgebouw in Amsterdam.
De aandeelhoudersvergadering van ING op 24 april verliep chaotisch, door protesten van klimaatactivisten tegen fossiele investeringen van de bank. De vergadering in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam werd meerdere keren stilgelegd en de politie was aanwezig om activisten af te voeren.
Activisten van Milieudefensie en Extinction Rebellion met aandelen in ING waren aanwezig bij de vergadering om vragen te stellen over het klimaatbeleid van de bank. De activisten stellen dat ING met zijn fossiele investeringen bijdraagt aan "het financieren van de klimaatcrisis".
Van Rijswijk stelde dat het beleid van de bank in lijn is met de klimaatdoelstellingen van Parijs, maar dat wel een balans moet worden gezocht tussen die doelstellingen en het waarborgen van de energievoorziening. De topman gaf aan dat daarbij wordt samengewerkt met bedrijven, overheden, regelgevers, klimaatwetenschappers en ook milieubewegingen.
Rechtszaak
Milieudefensie vroeg bij herhaling aan het bestuur van ING of de bank er alles aan zal doen om de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met minimaal 45 procent in de gehele keten te verlagen ten opzichte van 2019.
De milieuorganisatie overweegt een rechtszaak tegen ING, om de bank te dwingen tot een strikter klimaatbeleid, net zoals eerder tegen olie- en gasconcern Shell gebeurde. Die zaak tegen Shell werd gewonnen door Milieudefensie. De milieugroep spreekt van een "dikke onvoldoende" voor het klimaatbeleid van ING.
Activisten van Milieudefensie stelden eerder ook bij de vergadering van Ahold Delhaize constant dezelfde vraag of het supermarktbedrijf zich wil inzetten om de uitstoot binnen zeven jaar met 45 procent omlaag te krijgen ten opzichte van 2019. Dat leidde tot irritatie bij verschillende aanwezigen in de zaal, waaronder beleggersvereniging VEB. Ook bij ING was de VEB kritisch over de werkwijze van Milieudefensie.
Bron: ANP
Gerelateerd

'Hoge bankenbelasting ondergraaft concurrentiepositie banken'
Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen.

PwC: Uitstoot moet veel sneller omlaag om klimaatdoelen te halen
De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren zeven keer zo snel dalen als nu, om de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs te kunnen halen.

RVO: Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed in een dag op
Maandag 18 september ging de subsidieregeling voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Binnen een dag was bijna het dubbele aangevraagd...

ECB bezorgd over Italiaanse belasting op 'overwinsten' banken
De Europese Centrale Bank (ECB) oordeelt hard over een door de Italiaanse regering aangekondigde belasting op "overwinsten" van banken.

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan
De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.