Nieuws

Activisten kapen aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaize

Activisten van Milieudefensie hebben de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize aangegrepen om het supermarktconcern aan de tand te voelen over het klimaatbeleid.

Topman Frans Muller kreeg zeker twintig keer de vraag of hij zich wil inzetten om de uitstoot van broeikasgassen binnen zeven jaar met 45 procent omlaag te krijgen ten opzichte van 2019. Milieudefensie ziet de doelstelling van 45 procent als noodzakelijk om de klimaatafspraken van Parijs te halen.

Keer op keer antwoordde Muller dat hij 37 procent ten opzichte van 2020 voorlopig genoeg vindt. Daarbij schermde hij met een onafhankelijke keuring door het Science Based Targets Initiative (SBTi), die zou aantonen dat deze doelstelling in lijn is met het beperken van de opwarming van de aarde tot anderhalve graad.

Geen ja of nee

Milieudefensie kreeg zo nooit een uitgesproken ja of nee als antwoord. Dat zou mogelijk bruikbaar zijn voor een rechtszaak, vergelijkbaar met de gewonnen klimaatzaak tegen Shell. De organisatie is niet onder de indruk van de geloofsbrieven die SBTi afgeeft, omdat die organisatie geen bindende eisen stelt aan de uitstoot van de duizenden leveranciers van de supermarkten. Die 'Scope 3'-emissies maken juist het grootste deel uit van alle broeikasgassen waarvoor Milieudefensie Ahold Delhaize verantwoordelijk houdt.

Muller erkende dat SBTi niet perfect is, maar zei wel te verwachten dat dit initiatief zich zal verder zal ontwikkelen. Later riep hij de kritische aandeelhouders op de toekomstige doelstellingen van Ahold Delhaize goed te volgen. "Wij staan dichter bij elkaar dan u misschien denkt."

VEB tevreden

Volgens André Jorna van de VEB is de beleggersorganisatie "heel tevreden" met Ahold Delhaize en loopt het supermarktbedrijf juist voor op andere beursgenoteerde ondernemingen. "Ook wij zijn bezorgd om klimaatverandering, maar om de transitie te kunnen maken moet je winst maken en dat lijkt nu bijna een vies woord te zijn", stelde hij tijdens de AvA.

Zowel Milieudefensie als vakbond FNV kondigden recent acties aan rondom de AvA van Ahold Delhaize, zowel gericht op het duurzaamheidsbeleid van het concern als op een betere beloning van medewerkers. Milieudefensie heeft ook acties op de rol staan bij de komende AvA's van ING en Rabobank. 

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.