Nieuws

Mkb'ers zoeken steeds vaker financiering buiten banken om

Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar financiering die niet van banken komt, meldt Stichting MKB Financiering. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfunding, financial lease of vastgoedfinanciering.

Mkb'ers vroegen vorig jaar bijna 4 miljard euro financiering aan via een andere geldverstrekker dan een bank, een stijging van 21 procent. Vooral mkb'ers die tot een miljoen euro willen, doen dit vaker. Momenteel wordt volgens de stichting een op de tien aanvragen tot een miljoen euro buiten een bank om gedaan. Bij financieringen tot 250.000 euro doet een op de vijf mkb'ers dit.

In totaal vroegen ruim 55.000 bedrijven vorig jaar geld buiten banken om. Volgens de stichting hadden meer ondernemers moeite met het aflossen van een lening door de nasleep van de coronapandemie.

Platform

De stichting zegt ondernemers te willen helpen betrouwbare financiers te vinden. Daarvoor lanceerde Stichting MKB Financiering vorig jaar een website, platform Passend Financieren. "Steeds meer ondernemers weten de non-bancaire financiers te vinden. Maar voor de meeste ondernemers en adviseurs is het nog lastig om de weg te vinden richting betrouwbare financiers", zegt voorzitter Ronald Kleverlaan.

Geldverstrekkers op dat platform zijn erkende partijen die zich moeten houden aan de Gedragscode voor financiers van mbk'ers. Daarin staat onder meer dat ze hun taken zorgvuldig moeten uitvoeren en informatie van klanten niet zonder toestemming mogen doorgeven aan anderen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.