Nieuws

60.000 ondernemers hebben nog niets afbetaald aan coronaschuld

Nog steeds hebben 60.000 ondernemers niets van de coronaschuld afbetaald aan de Belastingdienst. De totale schuld van alle ondernemers, onder wie de ondernemers die hun schuld deels hebben afgelost, bedroeg eind april 16,5 miljard euro.

Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. De 60.334 ondernemers die nog helemaal niets hebben afgelost (bijna een kwart van alle ondernemers), hebben samen een schuld openstaan van ruim 2,3 miljard euro. Bijna 25.000 daarvan hebben een schuld van minder dan vijfduizend euro. Het gaat volgens Van Rij vooral om kleine ondernemingen.

"Het is niet duidelijk of het hier gaat om ondernemers die niet kunnen of ondernemers die niet willen betalen", schrijft de staatssecretaris. Ondanks "herhaalde pogingen van de Belastingdienst om hen tot actie te bewegen" hebben ze geen contact opgenomen met de Belastingdienst of instanties die hulp kunnen bieden.

Aflossen

De belastingschuld die is opgebouwd tijdens de coronacrisis moet door ondernemers vanaf 1 oktober vorig jaar worden afgelost, in zestig maandelijkse termijnen. De openstaande schuld van alle ondernemers is tussen oktober vorig jaar en eind april "sneller dan verwacht" met ruim drie miljard euro gedaald, schrijft Van Rij. In oktober bedroeg de gezamenlijke schuld 19,6 miljard euro. "Er is een aanzienlijke groep ondernemers die de schuld zo snel mogelijk wil aflossen, sneller dan de vijf jaarstermijn."

96.000 ondernemers (36 procent van alle ondernemers die een coronaschuld hadden) hebben een betalingsachterstand van een of meer termijnen. Het gaat daarbij om in totaal ruim 5,6 miljard euro. Tien procent van de ondernemers heeft zijn volledige schuld afbetaald.

Kleinbedrijf

Betaalachterstanden komen het meeste voor bij het kleinbedrijf, al gaat het daarbij om relatief kleine bedragen, schrijft Van Rij. De meeste grote ondernemingen houden zich aan de betaaltermijnen of hebben hun schuld helemaal afgelost.

Vanaf 13 juni start de Belastingdienst met het intrekken van coronabetalingsregelingen bij wanbetalers. Van kwijtschelden kan geen sprake zijn. "Uitgangspunt is dat de coronaschuld volledig moet worden betaald." Levensvatbare onderneming kunnen wel in aanmerking komen voor schuldsanering.

Experts vrezen voor een faillissementsgolf, zo bleek recent. Ook gaan ondernemers nieuwe schulden aan om hun coronasteun te kunnen terugbetalen.  

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.