Nederlandse mkb gaat nieuwe schulden aan om NOW terug te betalen
Bijna dan de helft van de ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf gaat nieuwe schulden aan om de coronanoodsteun NOW terug te kunnen betalen. Ondernemersorganisaties vrezen een golf aan faillissementen in het mkb.
Volgens onderzoek door financieringsplatform October, onder ruim vijfhonderd mkb'ers, gaat 48 procent nieuwe schulden aan om oude leningen, waaronder de NOW, af te lossen. Hiervoor aankloppen bij banken doet het mkb steeds minder, aldus het platform.
De onzekerheid over de toekomst neemt toe in het mkb en een kwart van de ondernemers zou nu overwegen om te stoppen; een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, stelt October-ceo Luuc Mannaerts, die een en ander "zorgwekkend" noemt. Veel ondernemers vrezen ook voor toeleveranciers en partners. Eén derde is bang voor een nieuwe faillissementsgolf en de effecten daarvan op de eigen organisatie.
Eén op de vijf ondernemers durft door de economische omstandigheden geen keuzes meer te maken, zegt Mannaerts. "We zitten in een grillige, economische situatie: Gaan we een nieuwe recessie in of niet? Voorspellen is moeilijk en dus stellen mkb’ers belangrijke investeringen uit, wat betreft bijvoorbeeld verduurzaming of digitalisering. Zij houden liever een buffer aan voor het geval een nieuwe recessie zich aandient. Dit terwijl investeringen juist nodig zijn om concurrerend te blijven."
Niet meer naar de bank
Voor financiering klopt vooral het kleinbedrijf in toenemende mate aan bij non-bancaire financiers, aldus October. Het platform verwijst naar onderzoek van Stichting MKB Financiering, waaruit blijkt dat de financiering van het kleinbedrijf door non-bancaire financiers het afgelopen jaar met 21 procent is gestegen ten opzichte van 2021, hoewel het totaal aantal nieuwe verstrekkingen is gedaald.
Momenteel verzorgen alternatieve financiers 27 procent van alle mkb-kredieten tot een miljoen euro. 52 procent van de ondervraagde ondernemers vindt de bank niet langer het beste adres voor financiële dienstverlening, stelt October.
Slagveld
Nog altijd zijn ruim vijftigduizend ondernemers niet begonnen met het aflossen van de belastingschuld die zij opbouwden tijdens de coronacrisis, meldt het FD. Volgens Michiel Hordijk van adviesbureau IMK, die sprak met de Belastingdienst, hebben deze bedrijven gemiddeld een schuld van 35 mille. "Als er niets gebeurt, volgt in juni een bezoek van de deurwaarder."
Brancheorganisatie MKB-Nederland vreest voor veel faillissementen. ONL-voorman Hans Biesheuvel spreekt in het FD van een "slagveld". De grootste klappen vallen volgens de krant naar verwachting bij kappers, horecazaken en winkeliers. Betrokkenen vrezen ook voor pogingen tot fraude door ondernemers, om maar aan geld te komen.
Op 1 april stond er nog ruim zestien miljard euro uit aan uitgestelde belastingen vanwege de coronacrisis. Het kabinet denkt dat daarvan ongeveer €2,5 miljard niet wordt terugbetaald.
Gerelateerd

Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening NOW
Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, kregen nog tot en met 2 juni om een definitieve berekening aan te vragen bij...

KLM schond afspraken rond staatssteun, gezag overheid geschaad
Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat luchtvaartmaatschappij KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis...

Tijd dringt voor duizenden ondernemers bij definitieve aanvraag NOW
De tijd dringt voor zo'n 18.000 bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de NOW-subsidie die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze...

Aanvraagformulier extra tijd definitieve berekening NOW 5 en 6 beschikbaar
Ondernemers kunnen tot en met 2 juni 2023 de definitieve berekening aanvragen over de zevende en achtste aanvraagperiode van de NOW (NOW 5 en 6). Maar ondernemers...

Whitepaper over ondersteuning van ondernemers met coronaschulden
Veel ondernemers hebben de komende jaren nog te maken met het afbetalen van coronaschulden aan de Belastingdienst, het UWV of het RVO. Dat is een forse aanslag op...