Belangrijkste ICT-systemen fiscus nog altijd verouderd
Hoewel de Belastingdienst een deel van zijn verouderde ICT-systemen heeft vernieuwd, zijn "de grootste en belangrijkste blijven liggen", stelt waarnemend president Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer.
In het op 17 mei gepresenteerde Verantwoordingsonderzoek benadrukt de rekenkamer dat drie systemen, die belangrijk zijn voor bijna 150 miljard euro aan gerealiseerde belastinginkomsten, nog niet zijn vernieuwd. Het systeem dat de inning van btw regelt stamt bijvoorbeeld uit 1982, zo benadrukte Irrgang. Ook de systemen om omzetbelasting, de loonheffing en de inkomstenbelasting te innen, zijn nog niet vernieuwd.
Irrgang benadrukte tijdens zijn toelichting in de Tweede Kamer dat er ook goed nieuws is. "Het zal krantenlezers misschien verbazen, maar bij de Belastingdienst worden ook problemen opgelost." Maar de risico’s voor de continuïteit van de dienstverlening als gevolg van de IT van de Belastingdienst “blijven hoog."
Kleine stappen
De fiscus kampt al jaren met grote problemen vanwege verouderde ICT-systemen. Deze worden gestaag vernieuwd en verbeterd. In 2018 kampte meer dan de helft van de systemen met achterstallig onderhoud, in 2022 gold dat voor iets meer dan een kwart, schreef verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij in februari aan de Tweede Kamer.
Maar een aantal grote systemen moet nog gemoderniseerd worden. Dat is een ingewikkelde operatie die in kleine stappen wordt uitgevoerd, "zodat er meer grip ontstaat op deze projecten", aldus Van Rij. Naast risico's voor burgers, levert dit mogelijk ook een risico op voor de belastinginkomsten.
De planning om deze systemen te vernieuwen mag geen vertraging oplopen, aldus de Rekenkamer, die erop wijst dat hervormingen bij de Belastingdienst regelmatig worden "doorkruist door de actualiteit". De fiscus kwam de afgelopen jaren veelvuldig negatief in het nieuws vanwege diens rol in het toeslagenschandaal, misstanden bij de inkomstenbelasting en grote problemen bij de uitvoering.
Bron: ANP
Gerelateerd

Boekenonderzoek fiscus leverde vorig jaar ruim 800 miljoen euro extra op
De Belastingdienst heeft dankzij bijna negenduizend boekenonderzoeken bij bedrijven en instellingen in 2022 bijna 840 miljoen euro extra aan belastinggeld binnengekregen.

PwC-onderzoek: Servicerobot kan krapte op arbeidsmarkt verminderen
In diverse sectoren kan het aantal vacatures potentieel met bijna dertig procent worden verminderd door de inzet van automatisering, inclusief servicerobots. Dat...

Soms is een strenge brief aan een kantoor al voldoende
In 2012 sloot de Belastingdienst een convenant met drie toezichthouders op het accountantsberoep: de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Bureau Financieel Toezicht...

Aanmaning Belastingdienst over coronaschuld laat ondernemers schrikken
Ook ondernemers die netjes hun coronabelastingschuld aflossen bij de Belastingdienst, hebben van de dienst een dreigende aanmaning gekregen. Dat meldt het FD.

Ict Belastingdienst verbetert, goede planning en stabiliteit nodig
De ict van de Belastingdienst staat er beter voor dan enkele jaren geleden. Maar goede planning en stabiliteit zijn nodig om de ict verder te kunnen verbeteren.