Nieuws

Beursfonds Value8 vindt oob-accountant in Portugal

Investeringsmaatschappij Value8 NV, een van de beursfondsen die al langer op het strafbankje van Euronext Amsterdam zat, is er in geslaagd een accountant te vinden. Het beursfonds heeft de opdracht voor de controle aan een Portugees accountantskantoor verstrekt.

Value8 meldt dat zij een opdracht heeft verstrekt aan het Portugese accountantskantoor CFA (Cravo Fortes Antao), voor de controle van de jaarrekening over het boekjaar 2022. CFA is volgens Value8 een middelgrote accountantsorganisatie "met positieve referenties en een goede reputatie bij de lokale toezichthouder", die zich ook als oob-accountantsorganisatie bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft geregistreerd.

"Na een drie maanden durend toetsingsproces heeft CFA medio maart 2023 de registratie bij AFM gerealiseerd en van AFM toestemming gekregen om haar diensten als accountant in Nederland aan te bieden", stelt het beursfonds. Daarmee kan Value8 naar eigen zeggen voldoen aan de wettelijke verplichting om een jaarrekening te publiceren die is voorzien van een verklaring van een accountantsorganisatie met oob-vergunning.

Capaciteitsprobleem

Het beursfonds stelt dat de keus voor een Europese (maar niet-Nederlandse) oob-accountantsorganisatie is ingegeven door het capaciteitsprobleem in de Nederlandse oob-markt. Met maar zes oob-accountantskantoren is in ons land sprake van een "structureel capaciteitstekort", meent Value8. “Andere Europese landen hebben dat probleem niet. Frankrijk heeft bijvoorbeeld meer dan vijfhonderd oob-accountantsorganisaties."

In het bericht geeft Value8 aan "op tal van vlakken" samen te werken met Nederlandse oob-accountantskantoren. "De jaarrekening van Almunda Professionals, waarin Value8 een meerderheidsbelang houdt, wordt gecontroleerd door KPMG, de jaarrekening van Cumulex (Value8 76 procent) wordt door BDO gecontroleerd, EY verleende diensten aan Value8's AmsterdamGold en PwC controleert de jaarrekening van Ctac, waarin Value8 de grootste aandeelhouders (29 procent) is." Drie van de genoemde vennootschappen (Almunda, Cumulex en Ctac) zijn beursgenoteerd.

Engelstalig

Value8 heeft de AFM en Euronext Amsterdam op de hoogte gesteld van de benoeming. De samenwerking met CFA heeft organisatorische consequenties: Bij de financiële verslaglegging gaat Value8 overschakelen op de Engelse taal. "Dat betekent onder meer dat het jaarverslag, tussentijdse rapportages en interne waarderingsrapporten in de Engelse taal zullen worden opgesteld."

Value8-ceo Peter Paul de Vries is blij dat het beursfonds CFA heeft kunnen benoemen tot accountant. "Het oplossen van het oob-probleem stond hoog op ons wensenlijstje. We zijn verheugd dat het nu gelukt is."

Medio april maakte Euronext bekend dat zes andere ondernemingen hun beursnotering moeten inleveren, omdat ze er niet in waren geslaagd om door een accountant afgetekende jaarcijfers te overleggen. In juni zou dat delisting-proces ook voor Value8 ingaan. 

Bron: Value8

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.