Nieuws

Boete KPMG UK voor gebrekkige controle The Works

De Financial Reporting Council (FRC) heeft KPMG UK een boete van ruim 1 miljoen pond opgelegd wegens fouten in de controle van The Works over boekjaar 2020.

Volgens de Britse toezichthouder heeft KPMG flinke steken laten vallen bij de controle op het bestaan van voorraden bij de keten van boeken- en knutselspullenwinkels. Die controle vond plaats tijdens de coronaperiode en was daarom uitdagend. Maar de manier waarop het auditteam die werkzaamheden heeft uitgevoerd toont volgens de FRC een "ernstig gebrek aan basisvaardigheden".

"The admitted failings, which critically undermined KPMG's approach to the audit of inventory at a retail entity, were rudimentary and should not have occurred", aldus Claudia Mortimore, deputy executive counsel van de FRC.

De FRC legde KPMG aanvankelijk een boete van 1,75 miljoen pond op. Omdat KPMG de gemaakte fouten heeft erkend, heeft de toezichthouder het bedrag verlaagd tot ruim 1 miljoen pond. Ook de verantoordelijke auditpartner kreeg een boete opgelegd, van uiteindelijk bijna 44 duizend pond.

De FRC memoreert ook de "poor recent disciplinary record" van het kantoor, dat sinds 2019 tien keer werd gestraft. De toezichthouder meldde afgelopen jaar dat van de 46,5 miljoen pond aan boetes die aan accountantskantoren werden opgelegd ruim 23 miljoen pond voor KPMG was, aldus vakwebsite AccountingWeb. Enkele weken geleden nog kreeg het kantoor een boete van bijna negen ton voor gebreken in de controle over boekjaar 2016 van LED-lampenproducent Luceco.

KPMG UK heeft naar aanleiding van de controle van The Works maatregelen genomen, schrijft de FRC. "We accept that elements of our work for the 2020 audit of The Works did not meet the professional standards required. Audit quality remains our number one priority and we continue to invest significantly in training, controls and technology to drive further improvements", aldus Catherine Burnet, head of audit van KPMG UK.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.