Nieuws

Deel Shell-aandeelhouders eist duidelijk CO2-doel voor 2030

Ruim twintig procent van de aandeelhouders van Shell heeft op de jaarvergadering gestemd voor een voorstel dat het olie- en gasbedrijf oproept sneller de uitstoot van CO2 te verlagen.

Indiener Follow This vroeg dit jaar om duidelijke doelen voor het verlagen van de absolute uitstoot van CO2 door Shell in 2030, inclusief broeikasgassen die vrijkomen door het gebruik van diesel, gas of benzine. Juist die laatste categorie, goed voor het overgrote deel van de uitstoot, is een pijnpunt voor Shell.

Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders tegen het voorstel te stemmen, omdat dit financieel slecht kan uitpakken voor aandeelhouders en de vergroening van de energie niet helpt. Ondanks steun van institutionele beleggers, zoal de Nederlandse pensioeninvesteerders PGGM, MN en de Church of England, bleef de steun voor de aandeelhoudersresolutie min of meer gelijk aan die van vorig jaar.

Milieudefensie vroeg het bedrijf of het zich zal houden aan de eerdere uitspraak van de Nederlandse rechter, die stelde dat Shell de uitstoot over zeven jaar met 45 procent moet hebben verlaagd. "Daar ga ik geen ja of nee op zeggen", zei voorzitter Andrew Mackenzie, die erop wees dat Shell in beroep is gegaan.

'Gemiste kans'

Oprichter Mark van Baal van Follow This sprak na afloop van een “gemiste kans”. Volgens hem is tachtig procent van de beleggers “nog steeds niet in staat de korte termijn los te koppelen van de risico’s op de lange termijn".

Hoewel Shell inmiddels ook fors investeert in CO2-arme energiebronnen, gaat zo’n twee derde van de uitgaven van het concern nog altijd naar gas- en olieprojecten. Tegelijkertijd vindt Shell dat zijn doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn al in overeenstemming is met het klimaatakkoord van Parijs.

"Als je nog steeds denkt in lijn met Parijs te zijn zonder de emissies omlaag te brengen, misleid je in feite je aandeelhouders", zegt Van Baal daarover. "Daar willen wij helderheid in scheppen." In april 2021 oordeelde controlerend accountant EY al kritisch over de klimaatdoelstellingen van Shell. 

Activisten

De aandeelhoudersvergadering van Shell verliep relatief rustig na het eerste uur, waarin milieuactivisten de bijeenkomst verstoorden met anti-Shell-leuzen en op een gegeven moment het podium probeerden te beklimmen. Ze werden daarop afgevoerd.

Volgens Van Baal van Follow This, die liever kiest voor de inhoudelijke weg, laat het goed zien hoe groot de kloof is tussen de bestuurders en de maatschappij. “Ze hebben geen idee en vinden het heel vreemd dat mensen zo negatief over hen denken."

Milieu-activisten laten zich dit jaar nadrukkelijk horen bij diverse aandeelhoudersvergaderingen, zoals eerder bij Ahold Delhaize en de grote banken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.