Nieuws

EU heeft ruim 200 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren

De Europese Unie heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne beslag gelegd op 215 miljard dollar (ruim 200 miljard euro) aan tegoeden van de Russische centrale bank.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Onderdeel van de 200 miljard euro zijn ook bevroren tegoeden ter waarde van ruim 24 miljard euro van bijna 1.500 Russische privépersonen, bedrijven, bewegingen en organisaties meegenomen.

De Europese Unie heeft nog altijd moeite met het vinden en bevriezen van Russische tegoeden. De EU heeft geprobeerd om het ontduiken van EU-sancties richting Rusland en Russen strafbaar te stellen, waardoor het bevriezen van tegoeden makkelijker zou worden. Daarvoor moet de lijst van strafbare feiten, waar onder meer witwassen van geld en corruptie op staan, worden uitgebreid.

Inzet gelden

De sancties van de EU hebben ook de export van honderden soorten goederen en technologieën beperkt, wat een belangrijke inkomstenbron is voor Rusland. Lidstaten onderzoeken nu nog manieren waarop het losgeweekte geld ingezet kan worden ten behoeve van de wederopbouw van Oekraïne. Tot die mogelijkheden behoort het beleggen van het geld, waarna de opbrengsten gebruikt kunnen worden.

De EU en haar bondgenoten hebben herhaaldelijk aangegeven dat Rusland moet betalen voor de schade die het land in Oekraïne heeft aangericht. Die oproep klonk recent opnieuw tijdens de G7-top in Japan, waar zeven rijke industrielanden en de EU bijeenkwamen.

Accountants

De Europese Unie heeft sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 in totaal tien sanctiepakketten aan Rusland opgelegd; het tiende pakket ging eind februari van dit jaar in.

Sinds het zesde sanctiepakket, dat begin juni 2022 van kracht werd, is ook het leveren van accountantsdiensten aan Rusland verboden. De NBA heeft in dat verband medio vorig jaar een aangepaste versie van NBA Alert 45 over de gevolgen van de sancties voor accountants uitgebracht.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.