Nieuws

PCAOB kritisch over kwaliteit audits KPMG en PwC in China en Hongkong

De Amerikaanse toezichthouder op het accountantsberoep, de PCAOB, is kritisch over de kwaliteit van accountantscontroles door KPMG in China en door PwC in Hongkong. Rapporten van de PCAOB tonen "onaanvaardbare" percentages tekortkomingen in de audits.

Door goedkeuring van de Holding Foreign Companies Accountable Act (HFCAA) in 2022 heeft de PCAOB voor het eerst de mogelijkheid gekregen om accountantskantoren met hoofdzetel in China en Hongkong te inspecteren. Inmiddels heeft de toezichthouder rapportages gepubliceerd over KPMG Huazhen LLP op het vasteland van China en PricewaterhouseCoopers in Hongkong.

Beide rapportages tonen "onaanvaardbare percentages" aan belangrijke tekortkomingen. Volgens PCAOB-medewerkers zijn de accountantsorganisaties er niet altijd in geslaagd voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen. De toezichthouder inspecteerde in 2022 in totaal acht opdrachten, inclusief grote staatsbedrijven en gevoelige industrie; het type opdrachten waarbij de Chinese autoriteiten eerder toegang door buitenlandse inspecteurs hadden geweigerd.

Inspectie werkt

De PCAOB-inspecteurs vonden bij alle vier van de getoetste KPMG-opdrachten in China belangrijke tekortkomingen en bij drie van de vier auditopdrachten van PwC in Hongkong. Onaanvaardbaar, maar niet geheel onverwacht in rechtsgebieden die voor het eerst worden geïnspecteerd, aldus de toezichthouder.

Het beeld komt overeen met het soort en aantal bevindingen dat de PCAOB is tegengekomen bij andere eerste inspecties over de hele wereld, zo wordt gesteld. Het toont aan dat het inspectieproces werkt. "We hebben problemen geïdentificeerd, nu kunnen we beginnen met bedrijven verantwoordelijk te houden om ze op te lossen." Daarbij helpt de kracht van transparantie, aldus de toezichthouder. Als de bedrijven de tekortkomingen niet binnen een jaar verhelpen, maakt de PCAOB ze openbaar.

Marktaandeel

KPMG in China en PwC in Hongkong hebben volgens de toezichthouder een marktaandeel van veertig procent bij de controle van in de VS genoteerde bedrijven in Hongkong en op het vasteland van China. De PCAOB wil voor het eind van dit jaar 99 procent van de totale markt inspecteren.

Anders dan in Nederland, heeft de Amerikaanse toezichthouder ook ruimte om buiten de VS onderzoek te doen. De PCAOB geeft aan te waken voor mogelijke belemmeringen door China bij verdere inspecties.

Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer sprak in zijn column op deze site eerder zijn zorg uit over de gang van zaken rondom audits in China.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.