Nieuws

Veel bedrijven willen wel, maar kunnen nog niet verduurzamen

Het Nederlands bedrijfsleven schaart zich achter de klimaatdoelen van het kabinet, maar ondernemers zijn wel bezorgd over de komende "strafheffing" op onder meer gas. Die is onrechtvaardig voor duizenden ondernemers die hun gasverbruik wel willen verlagen, maar dat niet kunnen door het overbelaste elektriciteitsnet en een gebrek aan duurzame alternatieven.

Dat stellen ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

"Dit is niet alleen onrechtvaardig, het zorgt er in de praktijk ook voor dat veel maakbedrijven in veelal kwetsbare regio's verder onder druk komen, en bijbehorende productie en CO2-emissies alleen maar verschuiven naar andere landen. Op die manier onze klimaatdoelen halen kán niet de bedoeling zijn. We willen groen hier in plaats van grijs elders", zo schrijven de ondernemingsorganisaties, mede namens tientallen brancheorganisaties, in aanloop naar de behandeling van de klimaatplannen en een debat over de verduurzaming van het mkb op 1 juni aanstaande.

Ondernemers zitten klem

Bij de brief hebben de ondernemingsorganisaties een selectie van zo'n dertig voorbeelden gevoegd uit duizenden voorbeelden uit hun achterban van ondernemers die willen verduurzamen, maar klem zitten door onder meer problemen op het elektriciteitsnet. Zij krijgen ondertussen wel met een hogere energiebelasting op gas van meer dan een miljard euro te maken vanaf komend jaar. "Dit ondermijnt - als we niks doen - volledig het draagvlak onder de energietransitie en voelt zeer onrechtvaardig zo lang er geen enkel handelingsperspectief is voor veel ondernemers. Dit kan het toch al negatieve sentiment over het beleid vanuit Den Haag alleen maar verder versterken."

Waar het kabinet - mede op verzoek van de Tweede Kamer - vorig jaar nog heeft voorzien in een regeling om de hoge energiekosten te dempen (via de Tegemoetkoming Energiekosten), zien de ondernemingsorganisaties nu een omwenteling in het beleid plaatsvinden, waarbij de toch al hoge energierekening door de overheid verder wordt opgeschroefd.

Doelen worden gehaald

In de brief wijzen de ondernemingsorganisaties er op dat de maakindustrie volgens de laatste planning met het nieuwe klimaatpakket van het kabinet de doelstelling van 55 procent CO2-reductie ruim haalt en zelfs uitkomt op 66 procent in 2030. Dat is zonder dat daarvoor de energiebelasting omhoog moet. "Deze bedrijven leveren daarmee ruimschoots hun fair share."

In de brief vragen VNO-NCW en MKB-Nederland verder aandacht voor met name het kleinere mkb en hoe dat beter kan worden ondersteund om snel te verduurzamen. Ook is er aandacht voor het op orde brengen van de uitvoering van alle plannen.

Hierbij gaat het om tijdig op orde hebben van de benodigde vergunningen (stikstofproblematiek), energie-infrastructuur (netcongestie en toegang tot warmte- en waterstofnetten) én de beschikbaarheid van voldoende groene energie (wind op zee, groene waterstof, biobrandstof).

Bron: VNO-NCW/MKB-Nederland

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.