Nieuws

BDO mikt in Nederland vooral op mkb- en familiebedrijven

Accountants van BDO controleren in Nederland vooral de boeken van veel mkb- en grotere familiebedrijven. Grotere beursfondsen vormen niet de doelgroep. En private equity heeft zich nog niet gemeld.

Dat zegt managing partner René Nelis van BDO in een interview in het FD. Nelis ziet raakvlakken tussen accountancy en journalistiek, een studie die ooit zijn eerste keus was. "We zijn beide op zoek naar waarheidsvinding."

BDO, dat na de big four de vijfde positie bekleedt in de kantorenranglijst, heeft in Nederland bijna drieduizend medewerkers, zeventien kantoren en een omzet van 343 miljoen euro. Maar het kantoor heeft nauwelijks beursfondsen als klant. Wel richt BDO zich op andere oob-organisaties als gemeenten, ziekenhuizen en woningcorporaties.

Volgens Nelis voelt de organisatie zich "heel comfortabel" in die positie en is er minder behoefte aan het verwerven van beursgenoteerde ondernemingen. "Grote beursgenoteerde bedrijven, dat is niet onze primaire doelgroep, dat willen wij niet", aldus Nelis, die stelt dat zulke klanten minder bij de cultuur van BDO passen.

Er is destijds wel door de partners een "serieus debat" gevoerd over het wel of niet behouden van de oob-vergunning van de AFM. "Uiteindelijk is unaniem besloten dat we deze vergunning wilden houden. Die oob-vergunning raakt ook onze maatschappelijke taak." Rondom de 'Portugalroute' van beursfonds Value8 deelt hij de zorgen van de NBA ten aanzien van de kwaliteit.

Accountants dominant

De arbeidsmarkt is ook voor BDO een zorgpunt, het verloop is met zestien procent vorig jaar hoger dan voorheen. "Wat ik tegen wil gaan is ongewenst verloop", aldus Nelis. De accountantspraktijk is binnen de organisatie nog altijd dominant, benadrukt hij. "Onze adviestak mag niet groter zijn dan de audit. Advies kan groeien in dienst van audit, of aanvullend zijn."

Ook BDO was onderwerp van onderzoek bij het jongste AFM-rapport over frauderisicoanalyse en dat leverde volgens Nelis "zowel verbeterpunten" op, als enkele best practices. Hij is zelf liever positief over recente berichtgeving rondom een BDO-accountant die kritische vragen stelde aan Ambulancezorg Groningen. "Ik ben trots op accountants die de rug recht houden."

Volgens Nelis hebben private investeerders zich nog niet bij BDO gemeld, "maar als we ze hadden willen spreken, hadden we ze wel uitgenodigd. Bij private equity draait alles om geld verdienen, dat past denk ik niet bij BDO."

FD: Accountants BDO laten beurs bewust links liggen: 'Wij willen niet de big five worden'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.