Nieuws

Moreel besluitvormingsmodel biedt accountants inzicht in proces van besluitvorming

Op 6 juni is tijdens een bijeenkomst bij de NBA het ‘Moreel besluitvormingsmodel’ voor accountants geïntroduceerd. Dit model geeft accountants inzicht in het proces van besluitvorming en welke factoren dit proces beïnvloeden.

Accountants komen regelmatig in aanraking met vraagstukken waarbij ethische principes een rol spelen bij oordeels- en besluitvorming. Het Moreel besluitvormingsmodel maakt het proces inzichtelijk van de wijze waarop een ethisch competente accountant tot een morele beslissing komt.

Voor het nemen van een morele beslissing is kennis nodig van het proces van besluitvorming en van de factoren die de besluitvorming beïnvloeden. Het model is toepasbaar voor alle accountants in uiteenlopende professionele omgevingen en kan als uitgangspunt dienen voor onderwijsdoeleinden. Het besluitvormingsmodel werd tijdens de bijeenkomst toegelicht door prof. dr. Eddy Vaassen (Tilburg University).

White paper en presentatie

Het Moreel besluitvormingsmodel is ontwikkeld vanuit de Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag van de NBA. Het model is in te zetten ter bevordering van de bewustwording in de eigen organisatie of voor onderwijsdoeleinden.

Over het model is zowel een white paper als een interactieve presentatie beschikbaar via de website van de NBA. Dit materiaal is vrij toegankelijk voor leden en belangstellenden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.