Nieuws

Ondernemingskamer schorst Sanderink ook als topman bouwbedrijf Strukton

De Ondernemingskamer heeft ondernemer Gerard Sanderink langer geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton. Ook draagt het hof het beheer over zijn aandelen in Strukton en in holdingmaatschappij Oranjewoud over aan een advocaat.

Dat blijkt uit een persbericht van de Ondernemingskamer. Het gerechtshof van Amsterdam volgt hiermee het eerdere verzoek van de raad van commissarissen van beide bedrijven om Sanderink op afstand te zetten. De commissarissen menen dat hij met zijn gedrag het voortbestaan van de bouwonderneming in gevaar brengt.

Eerder nam de ondernemingskamer vergelijkbare maatregelen bij het door Sanderink opgerichte IT-bedrijf Centric, omdat de 74-jarige zakenman niet meer in staat zou zijn priv├ęzaken te scheiden van beslissingen over dit bedrijf. Dat gebeurde na een verzoek van het Openbaar Ministerie, dat voor grote problemen vreesde bij de vele belangrijke klanten van Centric.

Relaties onder druk

De positie van Sanderink als bestuurder en eigenaar van Strukton zette veel belangrijke relaties onder druk, zeiden commissarissen van het bedrijf kort geleden in de rechtszaal. Als hij niet op afstand zou worden gezet, dreigden banken bijvoorbeeld hun kredietverlening aan het vierduizend werknemers tellende bedrijf te stoppen.

Ook accountant Mazars dreigde zich terug te trekken als Sanderink zou terugkeren. De ondernemer zette ook de relatie met belangrijke opdrachtgevers onder druk. Daarnaast ontstond volgens werknemers een angstcultuur.

De raad van commissarissen had Sanderink al geschorst, maar zonder ingrijpen van de Ondernemingskamer zou dit slechts tijdelijk zijn. Doordat het beheer over zijn aandelen wordt overgedragen, kan hij zich als eigenaar ook niet meer bemoeien met de gang van zaken.

Financiering

De beslissing van de Ondernemingskamer komt net op tijd voor Strukton en Oranjewoud. Op 2 juni staat een gesprek gepland met banken over financiering, waarvoor duidelijkheid over de rol van Sanderink nodig was.

Sanderink komt veel in het nieuws omdat hij priv├ęconflicten met zijn ex Brigitte van Egten publiekelijk uitvecht, waarin hij zijn bedrijven meesleurt. Hij beschuldigde haar, nadat hij een relatie was begonnen met zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek, van onder meer fraude. Van Egten heeft al meerdere rechtszaken van hem gewonnen, maar een deel van de vonnissen lapte Sanderink aan zijn laars.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.