Nieuws

Oud-bankier aangehouden in onderzoek naar dividendstripping

De FIOD heeft de 53-jarige Frank V., een oud-Fortis-bankier uit Aerdenhout, aangehouden op verdenking van ‘dividendstripping’. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht, net als het kantoor van zijn belastingadviseur.

De oud-bankier wordt verdacht van het leidinggeven aan het opzettelijk doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en dividendstrippen, waardoor ruim vier miljoen euro onterecht is uitbetaald door de Belastingdienst.

Frank V. wordt door onderzoeksplatform Follow The Money omschreven als “het Nederlandse meesterbrein achter het grootste belastingschandaal in de Europese geschiedenis: de CumEx-fraude”. FTM bracht die zaak destijds als eerste naar buiten.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet dividendstripping als ernstige vorm van georganiseerde witteboordencriminaliteit. Door gebruik te maken van slimme, niet-transparante transacties wordt de schatkist jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s benadeeld.

Miljardenfraude

De Universiteit van Mannheim is in samenwerking met onderzoeksnetwerk Correctiv een onderzoek gestart en schat dat er in Europa in de periode 2000-2020 circa 141 miljard aan dividendbelasting onterecht is terugbetaald. Van deze 141 miljard zou 26 miljard uit de Nederlandse schatkist komen.

Er zijn meerdere vormen van dividendstrippen, met als gemene deler dat er onterecht dividendbelasting wordt teruggevraagd. In het buitenland lopen meerdere CumEx-zaken, waarin dezelfde dividendbelasting onterecht door meerdere partijen werd teruggevraagd.

Cum/cum fraude

Het onderzoek rondom Frank V. gaat om zogeheten ‘cum/cum-fraude’. Daarbij worden aandelen rond de datum van uitbetaling van dividend tijdelijk bij een buitenlandse partij gestald, die de in Nederland te betalen dividendbelasting kan terugvragen.

Volgens Follow the Money is V. ook een belangrijke verdachte in een Duits onderzoek naar cum/ex-fraude. Daarbij worden aandelen rond de datum van de dividendbetaling verkocht en claimen zowel koper als verkoper de dividendbelasting terug. De gearresteerde zou ook bij justitie en belastingdiensten van andere Europese landen in beeld zijn.

Het OM in Nederland heeft in totaal drie strafrechtelijke onderzoeken naar dividendstrippen lopen. Daarover zegt justitie verder niets.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.