Nieuws

Pheijffer: Accountancy te belangrijk om aan accountants zelf over te laten

De politiek moet stoppen met het “pappen en nathouden” van de accountantssector en weer zelf de regie nemen. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in FD, naar aanleiding van het AFM-rapport over frauderisicoanalyse door accountants.

Dat de AFM recent constateerde dat accountants scherper moeten zijn als het om fraude gaat, noemt Pheijffer in zijn column een “historische constante”. Hij vindt de bevindingen van de toezichthouder “teleurstellend”, want de roep om meer scherpte inzake fraude klinkt al decennialang en wordt regelmatig herhaald richting het accountantsberoep.

Ondanks de wettelijke vastlegging van een fraudemeldplicht in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) uit 2006 en de reeks maatregelen uit het verbeterplan In het publiek belang van 2014, is de AFM nog altijd kritisch over de rol van de accountant rondom fraude, aldus Pheijffer. Hij verwijst niet alleen naar het jongste AFM-rapport over frauderisico’s, maar ook naar een position paper van de toezichthouder uit 2022.

De hoogleraar noemt het tekenend dat de AFM constateert dat accountants “frauderisico’s niet alleen onjuist inschatten, maar ook wegredeneren”. Dat lijkt in sommige gevallen welhaast de norm te zijn bij bepaalde accountantsorganisaties, stelt hij op basis van het AFM-onderzoek.  

Luchtballonnetje

Beroepsorganisatie NBA slaagt er niet genoeg in om de sector vlot te trekken, meent Pheijffer. Een gelijk met het AFM-rapport verschenen beleidsvisie van de NBA op fraude-expertise noemt hij “wollig en weinig concreet” en is in zijn optiek “weer een luchtballonnetje van beleidsdrukte, -visies en -plannen”.

Ondertussen wordt internationale regelgeving rondom fraude, corruptie en greenwashing de komende jaren scherper en worden daarmee de verantwoordelijkheden van de accountant groter, stelt hij. Bijvoorbeeld ten aanzien van ESG-rapportering en de cryptosector.

Volgens Pheijffer moet het ministerie van Financiën de regelgevende rol van de NBA in de toekomst beperken en zelf de regie nemen. “Nu is de politiek aan zet. Minister Kaag en de Tweede Kamer kunnen niet om de AFM-bevindingen heen”, schrijft hij. “Accountancy is te belangrijk om alleen aan accountants over te laten.”

FD: ‘Accountants en fraude, de politiek is aan zet’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.