Nieuws

TomTom snelste met presentatie gecontroleerde jaarcijfers

Navigatiebedrijf TomTom is dit jaar het snelst met de publicatie van door een accountant gecontroleerde jaarcijfers. Het Amsterdamse bedrijf presenteerde de cijfers al na 34 dagen. ASML was het snelst met het publiceren van nog ongecontroleerde cijfers.

Dat blijkt uit de negende editie van het Financial Close Trendonderzoek, uitgevoerd door de BrightStone Group. In dit jaarlijkse onderzoek worden de jaarverslagen geanalyseerd van 75 beursfondsen, genoteerd aan de AEX, AMX en AScX.

TomTom staat al jaren in de top drie en was dit keer nog één dag sneller met de gecontroleerde cijfers dan vorig jaar. Het bedrijf neemt hiermee de koppositie over van groothandel Sligro, dat dit jaar als tweede op de ranglijst staat. Volgens Dirk Ypma, Head of corporate accounting bij TomTom, is een snelle afsluiting voor TomTom “een teken dat we als finance afdeling efficiënt en effectief opereren”.

ASML als eerste

ASML was het snelst van alle fondsen; de chipmachinebouwer uit Veldhoven kwam op 25 januari al met cijfers naar buiten over zowel Q4 van 2022 als de jaarresultaten. Met een publicatie na 26 dagen was kantoorbelegger NSI de nummer twee. In totaal publiceerden 46 fondsen hun jaarcijfers één of meer dagen sneller dan vorig jaar.

Farmaceutisch bedrijf Fagron valt op met een versnelling van maar liefst 22 dagen. Volgens cfo Karin de Jong een indrukwekkende prestatie. "Zeker nu we tegelijkertijd onze disclosure op ESG-gebied fors hebben uitgebreid vooruitlopend op de CSRD." Ook Ebusco deed het dit jaar goed; met een publicatie na 88 dagen was de fabrikant van elektrische bussen veertien dagen sneller dan vorig jaar.

ESG-uitdagingen

Uit gesprekken die BrightStone Group voerde met fondsen, komen steevast uitdagingen rondom ESG-rapportage naar voren. De nieuwe regels, die voortkomen uit het CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) van de EU, komen niet alleen snel, maar de eisen zijn ook veelomvattend en specifiek.

"Dat maakt dat deze nieuwe plicht direct grote impact heeft op organisaties", aldus Karien Bos, managing director bij BrightStone Group. "Ze moeten bovendien een grote sprong voorwaarts maken in data en technologie. Door de CSRD moeten zij immers veel nieuwe en heel specifieke informatie publiceren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.