Nieuws

Accountantsorganisaties in de VS verzetten zich tegen uitbreiding verantwoordelijkheid rondom fraude

De grootste accountantsorganisaties in de VS roepen hun klanten op om zich samen met hen te verzetten tegen nieuwe voorstellen van toezichthouder PCAOB, om accountants meer verantwoordelijk te maken voor het voldoen aan wetgeving en het opsporen van fraude bij controleklanten.

Daarover schrijft de Financial Times. Op 7 augustus sluit de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) de consultatie van voorstellen die de rol van accountants vergroten bij het onderzoeken of een bedrijf zich aan wet- en regelgeving houdt, met inbegrip van fraude. 

De aangepaste regelgeving, aangeduid als AS 2405, A Company's Noncompliance with Laws and Regulations (NOCLAR), komt volgens de FT voort uit frustratie van politici in Washington dat accountantskantoren verzuimen om investeerders te beschermen tegen wangedrag door hun klanten.

De bestaande regels vragen van accountants alleen het opsporen van en rapporteren over zaken die direct van invloed zijn op de juistheid van jaarrekeningen. Maar de nieuwe regelgeving wil ook dat accountants kijken naar elementen die indirect effect kunnen hebben, zoals risicovol gedrag dat kan leiden tot hoge boetes, aldus de krant.

Brief bestuurders

Ondertussen roepen de grote kantoren hun cliënten op om kritisch te reageren op de consultatie, met als argument dat controlekosten enorm zullen stijgen als de wijzigingen van de PCAOB worden doorgevoerd. Het Centre for Audit Quality (CAQ), dat wordt aangevoerd door de big four maar ook andere accountantskantoren vertegenwoordigt, vraagt bestuurders van bedrijven een brief te ondertekenen waarin het voorstel van de PCAOB wordt aangevallen.

Volgens de voorbeeldbrief, die op de site van het CAQ te vinden is, zijn accountants geen juristen en gaan de voorgestelde wijzigingen uit van te sterke verbreding van de rol van accountants "buiten hun kerncompetenties". Ook zullen de plannen van de PCAOB "de kosten van de audit aanzienlijk verhogen, zonder een evenredig voordeel". De CAQ is naar eigen zeggen niet tegen hervorming van regels, maar de huidige voorstellen gaan te ver.

Verzet

Ook vanuit de PCAOB zelf is er verzet tegen de plannen, want die krijgen de steun van maar drie van de vijf PCAOB-bestuursleden. Twee leden die eerder werkten bij een big four-kantoor, verzetten zich tegen de voorstellen. Eén van de twee spreekt van een “adembenemende uitbreiding” van de verantwoordelijkheden van de accountant.

Lynn Turner, adviseur van de PCAOB en eerder verbonden aan de Securities and Exchange Commission (SEC) stelt echter dat de bestaande regels te veel ruimte bieden aan accountants om een confrontatie met het management te vermijden, wanneer ze potentieel onwettig gedrag zien. Turner spreekt van een "oorlog" en ziet de voorstellen als een belangrijke test van de ruggengraat van de overgebleven drie PCAOB-bestuurders.

Forensische normen

De FT verwacht dat lobbyorganisaties en accountants zich voor de deadline van de consultatie nog stevig zullen verzetten tegen de voorstellen. Volgens een betrokken advocaat zijn de plannen van de toezichthouder een poging om accountants te veranderen in fraudeonderzoekers. Door het opleggen van "forensische normen" zou zelfs de kleinste afwijking moeten worden onderzocht. Vrees is dat accountants dan nooit aan de strengere normen kunnen voldoen.

Tony Thompson, een van de drie PCAOB-bestuursleden die de voorstellen steunt, stelt tegenover de FT dat accountants echt geen juristen hoeven te worden. "Maar als ze zaken tegenkomen die reden zijn voor zorg, mogen ze die ook niet negeren."

In Nederland is NOCLAR al enkele jaren onderdeel van de regelgeving van accountants, maar ook hier is nog niet iedereen ermee vertrouwd, zo bleek vorig jaar uit een artikel in het magazine Accountant.

Bron: Financial Times

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.