Nieuws

EU deelt hoge boete uit voor overname zonder goedkeuring

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Illumina heeft een boete van 432 miljoen euro gekregen voor het afronden van een overname zonder goedkeuring vooraf van de Europese Unie. De boete is de hoogste die de Europese Commissie (EC) kan opleggen.

Illumina nam in augustus 2021 de verrassende stap om de overname van de Amerikaanse startup Grail af te ronden, ondanks dat de Europese Commissie nog onderzocht of de deal zou leiden tot een beperking van de concurrentie. Ook de Amerikaanse toezichthouders hadden de deal nog niet goedgekeurd.

Een jaar later verbood de EU de overname uit bezorgdheid dat deze de innovatie zou belemmeren en de keuze voor consumenten zou verminderen. Illumina heeft 7 miljard dollar betaald voor Grail, een ontwikkelaar van testen om in een vroeg stadium kanker te kunnen ontdekken. Het bedrijf verklaarde in beroep te gaan tegen de boete en noemde die "onwettig, ongepast en onevenredig".

Nieuwe bevoegdheid

De commissie heeft bij de boete voor Illumina voor het eerst gebruikgemaakt van de nieuwe bevoegdheden om overnames te reguleren van start-up-bedrijven met weinig of geen inkomsten die voorheen onder de radar van de toezichthouders bleven.

In 2021 werden deze nieuwe bevoegdheden aangenomen. De boete vertegenwoordigt iets minder dan tien procent van de omzet van Illumina in 2022.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.