Nieuws

ING: Digitalisering in accountancy versnelt dankzij private equity

Gezien de structureel krappe arbeidsmarkt, strengere regelgeving en nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals data-analyse en kunstmatige intelligentie, zijn in de accountancy en consultancy de komende jaren forse investeringen in digitalisering nodig. Kapitaal van private equity partijen is hierbij meer dan welkom.

Dat stelt ING Research in een nieuwe analyse van de accountantssector, die met name stilstaat bij de opkomst van private investeerders in de sector. Eerder dit jaar uitte de AFM haar zorgen over het risico dat de kwaliteit van wettelijke accountantscontroles onder druk kan komen te staan door private equity investeringen.

Dat risico is inderdaad aanwezig, stelt ING, maar toch kan private equity op het gebied van digitalisering de accountancy helpen de hoognodige stap vooruit te zetten, "aangezien de sector dit zelf nog altijd grotendeels nalaat om te doen".

Volgens ING Research is digitalisering "hard nodig" om de kwaliteit van de dienstverlening verder te verbeteren en meer ruimte te maken voor hoogwaardige adviesdiensten.

Fusies en overnames bijna verdubbeld 

"Evenals in andere dienstverlenende sectoren, zoals de ICT en de flexbranche, is er onder specialistische zakelijke dienstverleners, bestaande uit onder meer advocaten, accountants en consultants, een consolidatieslag gaande", stelt Sjuk Akkerman, Sector Banker Services bij ING.

In de accountancy waren er in 2022 rond de 150 fusies en overnames, bijna een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder in 2017. Hetzelfde geldt voor de consultancy, waar het aantal overnames eveneens bijna verdubbelde, van 330 in 2017 naar 645 in 2022.

Volgens Akkerman komt die consolidatieslag onder deze zakelijke dienstverleners door opvolgingsproblematiek als gevolg van vergrijzing, structurele personeelstekorten en de noodzaak tot schaalvergroting om investeringen in digitalisering te kunnen doen. ING spreekt van een "gouden eeuw van transformaties" bij bedrijven, die vraagt om "een beperkt aantal partijen die ervaring hebben met grote transformatieprojecten".

Vooruitzichten

Ondanks een naar verwachting lagere economische groei dit jaar, blijven de vooruitzichten voor zowel accountants als consultants positief, meent ING. De bank verwacht voor accountantskantoren dit jaar een omzetgroei van acht procent.

Omdat consultants gevoeliger zijn voor economische schokken dan accountants, zal de vraag naar adviesdiensten dit jaar enigszins afnemen door de lagere economische groei. In de accountancy lag de winstmarge in de periode 2018-2021 gemiddeld rond de 22 procent, bij consultants was dit zelfs gemiddeld dertig procent, aldus ING Research.

ING Research: ‘Investeringsgolf in accountancy en consultancy houdt aan’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.