Nieuws

OM eist in hoger beroep zes jaar cel voor oplichting door 'artiestenmanager'

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep een gevangenisstraf van zes jaar tegen een 39-jarige man uit Hoorn, die zich voor deed als manager van grote Nederlandse artiesten. Wat het OM betreft moet de man ook ruim vijf miljoen euro terugbetalen.

De man wordt ervan verdacht een evenementenstudio in Uitgeest voor miljoenen te hebben opgelicht. Een "trieste zaak", aldus het OM, want dit familiebedrijf is door het optreden van de 'artiestenmanager' naar de knoppen gegaan.

De verdachte deed zich voor als manager van grote artiesten, zoals Anouk en Marco Borsato en internationale artiesten zoals Chris Brown. Op basis van verhalen, valse mailwisselingen en vervalste printscreens van betalingen leidde de man het evenementenbedrijf om de tuin.

Op het moment dat de verdachte bij de FIOD in beeld kwam, had hij al meer dan zes miljoen euro achterover weten te drukken. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van vierenhalf jaar en terugbetaling van ruim drie miljoen euro aan het getroffen bedrijf. De verdachte ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Voordoen als een ander

Het OM verwijt de man niet alleen gebruikgemaakt te hebben van een valse naam, maar zich ook daadwerkelijk voor te doen als een ander, bestaand persoon. Hij gebruikte de naam van die persoon op officiƫle stukken, zoals de oprichting van een bedrijf bij de KvK en voor correspondentie met de Belastingdienst.

De man zou deze bestaande persoon vervolgens hebben bedreigd, om hem te dwingen tegenstrijdige verklaringen af te leggen, met als doel minder betrouwbaar over te komen als getuige. Ook heeft hij een medewerker misleid, om zelf bij de oplichtingspraktijken buiten schot te blijven.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

Bron: OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.