Nieuws

FNV overweegt kort geding om dataverzameling UWV te stoppen

Het UWV moet direct met alle dataverzameling voor de opsporing van fraude en handhaving stoppen. Dat zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong, in reactie op eerder onderzoek van de NOS, waaruit bleek dat de uitkeringsinstantie al jaren wist dat ze de wet overtrad. De vakbond overweegt een kort geding aan te spannen.

Medio juli berichtten de NOS en Nieuwsuur dat het UWV op een illegale manier gegevens verzamelde, om de locatie van mensen te achterhalen, en zonder toestemming cookies plaatste om fraude op te sporen. Het gedrag van bezoekers van UWV-sites werd gevolgd en geanalyseerd, om te onderzoeken of ze illegaal in het buitenland verbleven terwijl ze een WW-uitkering ontvingen, zo schreef NOS Nieuws. Daarmee overtrad het UWV op meerdere manieren de wet.

FNV-vicevoorzitter Jong noemt het "zeer verontrustend" dat uitkeringsinstantie UWV al sinds 2020, veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen, wist dat het de privacy van uitkeringsgerechtigden ernstig schond. Ook werden ferme waarschuwingen van een interne toezichthouder bij herhaling genegeerd.

"Het is onbestaanbaar dat het UWV willens en wetens een systeem in stand hield waarvan het wist dat het de rechten van mensen schond. Wéér verzamelt de overheid illegaal gegevens van burgers nog vóórdat duidelijk is of ze iets hebben misdaan. Het UWV moet alle dataverzameling voor opsporing en handhaving direct stoppen", aldus Jong.

Niet voor het eerst

Het is volgens de vakbond niet de eerste keer dat de overheid met het gebruik en verzamelen van digitale gegevens de fout in gaat. Dat gebeurde ook bij SyRI, een systeem dat fraude moest opsporen. De rechter verbood SyRI in een zaak tegen de Staat die de FNV samen met haar partners aanspande.

De FNV bereidt op dit moment een nieuwe rechtszaak voor tegen de Staat, over een ander landelijk opsporingssysteem tegen fraude: het LSI. Mogelijk zijn de illegaal verkregen gegevens van het UWV ook voor dat systeem gebruikt.

Bron: ANP/NOS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.